Hirdetés
fenntartható vásártér dizájnkonyha
Cheddaros kréker

Cheddaros kréker

Hozzávalók

  • 150 g finomliszt
  • 150 g cheddar sajt
  • 2 tk keményítő
  • 80 g vaj
  • 1 ek víz
  • 1 tk só

A kréker egy vékony, ropogós, sós vagy semleges ízvilágú kekszféle, amit világszerte előszeretettel fogyasztanak snackként, különféle kísérőkkel, vagy akár önmagában.

Varázsa az egyszerűségében rejlik: alapvetően lisztből, zsiradékból és némi folyadékból készülnek, de a variációknak csak a képzelet szab határt.

Cheddaros kréker recept

A különböző ízesítésekkel – például sajttal, fűszerekkel vagy magvakkal – mindenki a saját ízlése szerint alakíthatja őket. A krékerek legnagyobb előnye, hogy könnyen elkészíthetők otthon, és tökéletesen passzolnak sajtok, mártogatósok vagy levesek mellé.

A házi készítésű cheddaros kréker pedig garantáltan felülmúlja bármelyik bolti változatot, hiszen minden falatban érezni fogod a friss alapanyagok és a gondos elkészítés ízét!

 

Így készítsd el a Cheddaros kréker receptet!

Első lépésként készítsük elő a hozzávalókat és egy tiszta munkafelületet, ahol kényelmesen dolgozhatunk. A cheddar sajtot reszeljük le apróra egy reszelő finom fokán, hogy könnyen elkeveredjen a tésztában. A lisztet szitáljuk át egy tálba, hogy csomómentes és levegős legyen, majd adjuk hozzá a keményítőt és a sót, alaposan keverjük össze ezeket a száraz hozzávalókat.

Így készítsd el a Cheddaros kréker receptet!

Adjuk a lisztes keverékhez a leszerelt sajtot és keverjük el. Egy nagyobb tálban dolgozzuk össze a vajjal. Ehhez a lépéshez használhatunk dagasztógépet, de kézzel is könnyen megy, ha a vaj szobahőmérsékletű. Ha már homogén masszát kaptunk, adjunk hozzá egy evőkanál vizet. Az egészet gyúrjuk össze addig, amíg sima, rugalmas tésztát nem kapunk. Ha a tészta túl morzsásnak tűnik, adjunk hozzá még egy kevés vizet, de csak óvatosan, hogy ne legyen túl ragacsos.

A kész tésztát csomagoljuk be, és tegyük hűtőbe legalább 30 percre, hogy könnyebben nyújthatóvá váljon.

A lehűlt tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki körülbelül 5 mm vastagságúra. Egy derelyevágóval, pizzavágóval vagy éles késsel vágjunk belőle kis négyzeteket, vagy használjunk tetszőleges alakú süteménykiszúró formákat is. Az így elkészült krékereket helyezzük a sütőpapírral bélelt tepsire, és hagyjunk közöttük egy kis helyet, hogy ne ragadjanak össze sütés közben.

cheddaros keksz recept

Melegítsük elő a sütőt légkeverésen 170°C-ra. Süssük a krékereket 12 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz. Figyeljünk rájuk, mert a sajt miatt gyorsan barnulhatnak! Ha elkészültek, vegyük ki a tepsit a sütőből, és hagyjuk a krékereket a tepsin kihűlni.

Tálaljuk a cheddaros krékereket önmagukban, vagy kínáljuk különféle mártogatósok mellé.

Ha kíváncsi vagy, hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!

TUTI TIPP

Egy különleges krékerrekordot 2015-ben állítottak fel, amikor egy amerikai pékcsapat elkészítette a világ legnagyobb krékerét, amely több mint 6 méter átmérőjű volt, és súlya meghaladta a 20 kilogrammot. Az óriási sós falatka egy jótékonysági rendezvény sztárja lett, ahol a darabjait szétosztották a résztvevők között. Ez a kísérlet nemcsak a méretei, hanem a közösségi összefogás miatt is emlékezetessé vált!

Hozzávalók

  • 150 g finomliszt
  • 150 g cheddar sajt
  • 2 tk keményítő
  • 80 g vaj
  • 1 ek víz
  • 1 tk só
Hirdetés
Kövesd a Dizájnkonyha recepteket a Youtubeon!

Legnépszerűbb cikkek
Hirdetés
Dizájnkonyha Tiktok közösség

Hirdetés
dns központ

Hirdetés
fenntartható vásártér dizájnkonyha

próbáld ki a többi receptünket is!

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Reklámblokkoló észlelve

Észleltük, hogy hirdetésblokkolót használsz.
Kérjük, támogass bennünket a blokkolók letiltásával.