Hirdetés
Fermentált karfiol

Fermentált karfiol

A recept támogatója:

ízmester logo

Miért egészséges fermentált ételeket fogyasztani?

A fermentált ételek fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár. Ezek az előnyök főként a fermentációs folyamat során kialakuló jótékony baktériumoknak, az úgynevezett probiotikumoknak köszönhetők, amelyek segítik a bélflóra egészségének fenntartását.

Javítják a bélflóra egyensúlyát: A fermentált ételek gazdagok probiotikumokban, amelyek segítenek fenntartani vagy helyreállítani a bélflóra egyensúlyát. Ez fontos az emésztés, az immunrendszer és a mentális egészség szempontjából is.

Támogatják az emésztést: A fermentáció során a baktériumok lebontják az ételben található cukrokat és keményítőket, így könnyebben emészthetővé válik az étel. Ez különösen előnyös lehet azok számára, akik érzékenyek bizonyos tápanyagokra vagy emésztési problémákkal küzdenek.

Fermentált karfiol

Erősítik az immunrendszert: A bélflóra egyensúlya szoros kapcsolatban áll az immunrendszer működésével. A probiotikumok segíthetnek erősíteni az immunrendszert, csökkenteni a fertőzések kockázatát, és hozzájárulnak a gyulladásos betegségek megelőzéséhez.

Csökkentik a gyulladást: A fermentált ételek fogyasztása hozzájárulhat a szervezet gyulladásos folyamatainak csökkentéséhez, ami hosszú távon segíthet megelőzni a krónikus betegségeket.

A fermentált zöldségeket a savanyúságokhoz hasonlóan fogyaszthatjuk húsok, főételek mellé.

 

Így készítsd el a Fermentált karfiol receptet!

A karfiol leveleit távolítsuk el, majd daraboljuk kisebb rózsákra. Mossuk át alaposan, majd tegyük egy 1 literes befőttes üvegbe, amt előtte alaposan elmostunk.

Szeleteljünk fel hozzá fokhagymát, adjuk hozzá a sót, a köményt és a borsot is. Egy kanállal forgassuk át. Adjuk hozzá a rozmaringot is, majd tömködjük le a karfiolokat. Öntsük fel vízzel az egész üveget. Használjunk nehezéket, hogy lenyomjuk a karfiolokat a víz alá.

Az Ízmester Egész Fűszerkömény jellegzetes, erőteljes ízű fűszer, amelyet sokféle ételhez felhasználhatunk.

Fermentált karfiol recept

Ehhez vághatunk például egy kör cukkinit, ami elég nagy átmérőjű, hogy a víz alatt tartsa a zöldségeket. Használhatunk külön fermentálás céljára készült üveget is, amihez egy üveg súly biztosítja ezt a szerepet. Ha hagyományos befőttes üveget választunk, csak helyezzük rá, de ne tekerjük rá a kupakot, hogy a keletkező gázok távozni tudjanak.

A karfiol fermentálásához kb. 7 nap szobahőmérsékletre van szükség. Tároljuk meleg, nem huzatos helyen, közvetlen napfénytől távol.

Ha letelt az idő, tegyük hűtőbe és hosszú időn át eláll.

A recept létrejöttét az ÍZMESTER támogatta!

Ha kíváncsi vagy, hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!

TUDTAD?

A bélflóra állapota és az agy közötti kapcsolat, az úgynevezett bél-agy tengely, egyre inkább a kutatások középpontjában áll. A probiotikumok kedvező hatással lehetnek a hangulatra és csökkenthetik a stresszt, szorongást.

A recept támogatója:

ízmester logo

Hozzávalók

  • 1 kisebb fej karfiol
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 szál rozmaring
  • ½ tk egész fűszerkömény
  • ½ tk zöldbors
  • 500 ml víz
  • 10 g só
Hirdetés
Az ország legújabb gasztro- és recept magazinja!

Legnépszerűbb cikkek
Hirdetés
Kövesd a Dizájnkonyha recepteket a Youtubeon!

Hirdetés
dns központ

  • 1 kisebb fej karfiol
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 szál rozmaring
  • ½ tk egész fűszerkömény
  • ½ tk zöldbors
  • 500 ml víz
  • 10 g só
Hirdetés
fenntartható vásártér dizájnkonyha

próbáld ki a többi receptünket is!

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Reklámblokkoló észlelve

Észleltük, hogy hirdetésblokkolót használsz.
Kérjük, támogass bennünket a blokkolók letiltásával.