A zöld paradicsomból gyakran készítenek savanyúságot, különösen Magyarországon és más közép-európai országokban.
A zöld paradicsom savanyúbb és fanyarabb ízű, mint az érett paradicsom, ami jól illik a savanyúságokhoz.
A szezon vége felé gyakran maradnak éretlen paradicsomok a növényeken, amelyek már nem érnek be. Ezeket érdemes felhasználni, hogy ne vesszenek kárba.
A savanyúság kiváló módja annak, hogy a nyáron termett zöldségeket eltegyük télire. Az ecetes, sós oldatban a zöldségek hosszan eltarthatók, mert a savanyítás gátolja a baktériumok és penészgombák szaporodását.
Így készítsd el az ecetes zöld paradicsomot!
A befőttes üvegeket alaposan mossuk meg, majd még vizesen a fedőkkel együtt egy tepsire tesszük. Az üvegeket a szájukkal felfelé, a kupakokat pedig a belső oldalukkal felfelé. A sütőt melegítsük elő 120 C fokra és 15 perc alatt “süssük ki” az üvegeket, ezzel fertőtlenítve a felületet.
A paradicsomokat mossuk meg, majd vágjuk negyedbe őket. A szár helyét metszük ki. Egy vöröshagymát megpucoljunk meg, vágjuk félbe és vágjunk belőle vékony szeleteket.
Az üvegeket töltsük meg a paradicsomokkal, az aljára, a közepére és a tetejére helyezzünk pár szelet hagymát. Tegyünk hozzá egy fél teáskanál egész borsot, ha szeretnénk chilivel vagy más fűszerekkel tovább ízesíthetjük.
A vizet forraljuk fel, adjuk hozzá a cukrot, a sót, és az ecetet. Keverjük addig, amíg a cukor fel nem olvad benne. Ezután öntsük fel vele a megtöltött befőttes üvegeket. Csavarjuk rá erősen a kupakokat, majd fordítsuk fejjel lefelé 15 percre. Ezután fordítsuk vissza és hagyjuk a konyhapulton kihűlni, majd mehet is a kamrába, egy hét múlva pedig tökéletesen össze is érnek az ízek.
Ha kíváncsi vagy, hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!