A recept elkészítéséhez az Ízmester Sörös-Mézes folyékony pácot használtam, ami a keserű sör és az édes méz tökéletes ötvözete. Az Ízmester kínálatában többféle folyékony fűszerpácot is találsz, így kedved szerint ízesítheted ételeidet!
Így készítsd el a Sörös-Mézes Göngyölt Karajt!
Első lépésként készítsük el a pácot. A vajat olvasszuk meg. A szalonnát kockázzuk fel apróra.
A friss fűszernövényeket mossuk meg, távolítsuk el a leveleket a szártól. A friss fűszernövények helyett használhatunk szárított, morzsolt fűszereket is.
A fűszernövények leveleit aprítsuk fel, majd tegyük egy edénybe. Adjuk hozzá a sót, a borsot, a fokhagymát és a szalonnát. Keverjük el, majd öntsük hozzá a mézet, egy deci sört és a vajat is.
Miután alaposan elkevertük, tegyük félre, amíg előkészítjük a húst. Ezidő alatt a vaj megdermed, így a húsra kenve könnyebb dolgunk lesz majd.
A húst mossuk meg, majd az alsó részénél indulva kezdjük úgy bevágni, mintha egy ujjnyi szeletet szeretnénk vágni, a végén azonban ne vágjuk át. Terítsük ki a levágott részt és folytassuk tovább a bevágást. Így a végén egy téglalap alakú húst fogunk kapni. (lásd alább a videóban!)
Klopfoljuk ki mindkét oldalát. Ezután kenjük meg a teljes belső felületét az elkészített páccal. Tekerjük fel, majd madzaggal kössük át több ponton, hogy sütés közben ne essen szét. Fedjük le és tegyük hűtőbe 2-3 órára, hogy átjárja a pác íze a húst. Ha nincs rá időnk, ez a lépés elhagyható.
A sütőt melegítsük elő légkeverésen 180 C fokra. Egy sütőedény aljába öntsünk 250 ml sört, majd helyezzük bele a húst. Locsoljuk meg a tetejét is egy kevés sörrel, majd lefedve süssük 60 percen keresztül. Amikor az idő letelt, csökkentsük a hőfokot 165 C fokra, majd süssük további 2 órán át.
Ezután emeljük meg a hőfokot 200 C fokra. Vegyük le a fedőt, távolítsk el a kötözésre használt madzagokat. Kenjük meg egy csomag Ízmester Sörös-Mézes folyékony páccal, majd tegyük vissza a sütőbe 10 percre.
Ha kész, hagyjuk 20 percet hűlni, mielőtt felszeletelnénk.
A recept létrejöttét az ÍZMESTER támogatta!
Ha kíváncsi vagy, hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!