Az Ír kávé mondhatni a kávékoktélok ősanyja, és már a 19. században szolgáltak fel kávéházakban tejszínnel és alkohollal párosított kávékoktélokat. A ma alkalmazott Klasszikus Ír kávé recept kialakulását az 1950-es évek Írországához kötik a benne lévő ír whiskey pedig a névadásért felelős.
Tippek a tökéletes ír kávé készítéséhez:
- Az ír kávét a forró kávé és a hideg tejszín találkozása teszi igazán különlegessé. Ahhoz, hogy a kávé igazán forró maradjon, melegítsd elő forró vízzel azt a poharat, amibe le fogod főzni. Öntsd tele forró vízzel, majd mielőtt beleöntöd a kávét, öntsd ki belőle a forró vizet.
- A barna cukor sokkal jobb ízt kölcsönöz neki, amit 1:1 arányban használat előtt keverj el forró vízzel, amíg teljesen fel nem oldódik benne a cukor. Erre azért van szükség, mert az Ír kávét nem keverjük össze a tejszínnel fogyasztás közben, így a cukor sem fog rendesen elkeveredni benne, ha csak úgy hozzáadod.
- Így fogyaszd: A tejszínhabot ne keverd el a kávéban, hanem hagyd, hogy a kávé a tejszínen át kerüljön a szádba!
- Használj minőségi alapanyagokat! A kávé esetében a vaníliás, gyümölcsös aromájú frissen őrölt szemes kávé még tovább fokozhatja a kávézás élményét!
Az Ír kávé elkészítéséhez első lépésként keverjük el a cukrot forró vízzel, hogy feloldódjon. A cukorszirupot 1:1 arányban (2 tk barna cukor – 2 tk forró víz) készítsünk el. Ha jobban szeretjük a kevésbé édes kávét, használjunk 1 tk barna cukrot 1 teáskanál forró vízzel elkeverve.
Ezután mérjük ki a whiskey-t: gyengébb kávékoktélt készítünk, ha 2 cl whiskey-t adunk hozzá. Keverjük el benne a cukorszirupot, majd öntsük a pohárba, amiben tálalni fogjuk a kávét.
Főzzük le a presszó kávét, majd öntsük a whiskeyre. Ezután a habtejszínt villával, vagy shakerben, ha van tejhabosítóval 30-40 másodpercig keverjük, amíg kicsit be nem sűrűsödik, nem kell felverni rendesen.
Kanalazzuk a kávé tetejére és már fogyaszthatjuk is!
Csak 18 éven felülieknek! Fogyaszd felelősséggel!