Hirdetés
fenntartható vásártér dizájnkonyha
7 mindennapi termék, amiről nem gondoltad volna, hogy műanyag

7 mindennapi termék, amiről nem gondoltad volna, hogy műanyag

A műanyagszennyezésnek már nem csak a környezetünk, hanem a testünk is ki van téve. Mutatunk pár példát, hogy mire figyelj a mindennapokban, ha te is meg akarod óvni a sajátod mellett a bolygó egészségét is.

Mindannyian tudjuk, hogy a műanyag rossz – de mi lenne, ha azt mondanánk, hogy a műanyag sokkal több dologban is megtalálható, mint gondolnád? Ezek a műanyagok nem felismerhetőek azonnal: oké, persze, könnyű azt mondani egy műanyag palackra, hogy műanyag, de mi van azokkal a mindennapi használatban lévő dolgokkal, amikről ezt nem is feltételeznénk elsőre? Ez a jelenség mára már olyan méreteket öltött, hogy idén először az emberi vérben is kimutathatóvá vált a műanyagszennyezés. A mikroműanyagok emberi szemmel nem látható részegységek, amik hosszútávú következményeiről még pontos ismeretünk nincsen, de azt feltételezhetjük, hogy semmiképpen nem pozitív hatást gyakorol ránk.

Megmutatunk 7 mindennapi használati cikket, amik által ki vagyunk téve a műanyagszennyezésnek.

Ruhaneműk

Furcsa abba belegondolni, hogy amit viselünk, gyakran szintetikus anyagokból készül, ergó ott van benne a műanyag. Mindig olvasd el az összetevőket a belső cetlin, és ha műszálat (poliészterkeverékeket) is tartalmaz, akkor egy jó indok lehet, hogy ne vedd meg és kerüld a műanyagszennyezést. (Persze, a turizás más, de az újonnan vásárolt ruháknál erre jobb figyelni.) Törekedj a természetes anyagokra, olyanokra, mint: a pamut, a kender, a bambusz – igen, az utóbbi is létezik, még vasalni sem kell! És ne feledd: a legfenntarthatóbb ruhák mindig azok, amik MÁR a szekrényedben vannak!

7 mindennapi termék, amiről nem gondoltad volna, hogy műanyag

Dohánytermékek

Talán ez az a kategória, amiről sok jót nem lehet írni, de ha a műanyagszennyezést vesszük górcső alá, akkor is sajnos oda lyukadunk ki, hogy jobb, ha kerüljük a dohányzást. A cigarettacsikkek a leggyakrabban eldobott műanyagok: általában a strandokon landolnak, miután a csatornába mosódnak és a tengerbe ömlenek. A cigaretta szűrő része műanyagszálakat tartalmaz, ráadásul nem csak a használóját károsítja, hanem mérgező vegyi anyagokat juttat a tengeri környezetbe is. Ne dőljünk be a hevítős dohánytermékeknek sem, ugyanúgy tartalmaz műanyagot a szűrője – a tüdődnek lehet egy fokkal jobb (bár nem tudjuk még), de a bolygót ugyanúgy bántod vele.

A teljes cikket a Greenpeace Magyarország oldalán olvashatjátok.

< Vissza az előző oldalra
Hirdetés
Dizájnkonyha az ország legújabb online gasztro magazinja!

Legújabb receptek
Hirdetés
Dizájnkonyha Magyarország legújabb online recept magazinja!

Hirdetés
Kövesd a Dizájnkonyha recepteket a Youtubeon!

Hirdetés
zue online patika új év álomalak

olvass bele a többi cikkbe is!

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Reklámblokkoló észlelve

Észleltük, hogy hirdetésblokkolót használsz.
Kérjük, támogass bennünket a blokkolók letiltásával.

a hatodik szeretetnyelv