Megmondom őszintén, nem volt könnyű összeállítani a listát. Rengeteg gasztro-sorozat van, amit még nem láttam, így a lista még simán módosulhat.
Gondolkodtam rajta, hogy külön kellene választani a doku- és hagyományos sorozatokat is, de rájöttem, hogy teljesen felesleges, hiszen nagyon is jól megférnek egymás mellett.
Szóval, ha otthon vagy, és épp unottan pörgeted a nyári uborkaszezonban a Netflixet vagy bármilyen más streaming-szolgáltatót, de néznél valami “jó kis kajás sorozatot”, akkor az alábbiakat ajánlom.
1. Chef’s Table
Nem ez volt az első gasztro-műsor, ami berántott, de ez volt az, ami egészen letaglózott. Olyan perspektívából mutatja be a főzőműsorokat, mint előtte semmi más.
Egyrészt ott vannak a szuperközeli, gyönyörű operatőri munkával felvett műremekek az asztalon, amihez tökéletesen passzol az olykor nyugodt, olykor drámai komolyzenei aláfestés. De mégsem ez viszi el a hátán a sorozatot, hanem azok a séfek, akik egy-egy rész erejéig a fókuszban vannak.
Minden egyes epizódnak megvan a maga dramaturgiai íve, és minden egyes rész más miatt lenyűgöző. Van, hogy egy utcakölyökből Michelin-csillagos séffé váló életutat követhetünk nyomon, máskor pedig egy olyan zsenit, aki egy daganat miatt elveszíti az ízlelését, és meg kell tanulnia teljesen más szemszögből tekinteni a főzésre, és az addigi életére.
Életutak, drámák, happy endek, halálok, betegségek, ételek és borok: minden ott van a képkockák között. Nem hiába jelölték a sorozatot Emmy-díjra, mert tényleg egészen zseniális, és bármelyik epizódot újra tudnám nézni a végtelenségig.
A sorozatot itt nézheted meg: Chef’s Table
2. The Bear
Marha nehezen lehetne összefoglalni azt, hogy miről szól a The Bear, de egyszerre meg rohadt könnyen.
Az alapfelállás szerint egy fiatal, díjnyertes szakácsnak, Carymnak (Jeremy Allen White) haza kell költöznie Chicagoba, hogy átvegye bátyja éttermét, miután ő öngyilkos lett. A séfet, és az újszerű megközelítést, amellyel fel akarja futtatni a helyet viszont nagyon nehezen fogadja el az addigi személyzet.
Az első évad konfliktusa nagyjából ennyi. Azazhogy mégsem, hiszen rengeteg nagyon jól megírt karakter drámáját láthatjuk a képernyőn, akik között tökéletes a kémia. Néha akkorát robban, hogy valósággal letaglózva ülsz a képernyő előtt, és nem tudod eldönteni, hogy ez mégis mi a csöcs volt.
Ha dolgoztál már étteremben, akkor garantáltan PTSD-d lesz, amennyiben pedig még nem, az életben eszembe nem jutna még csak a konyha közelébe sem menni. A második évad nálam még várat magára, ha minden igaz augusztusban kerül fel a Disney+-ra, de a kritikák már most ódákat zengenek róla és azt, hogy simán megugrotta az első színvonalát, sőt.
Mindenesetre kíváncsian várom.
A sorozatot itt nézheted meg: The Bear
3. Gordon, Gino és Fred: Road trip
Nem olyan régen találtam rá Gordon, Gino és Fred kalandjaira az HBO Max-on, de már az első résszel berántott.
Gordon Ramsay-t nem hiszem, hogy be kell mutatni: szinte csak az nem hallott róla, aki nem akart. Lehet őt kedvelni, vagy sem, de az biztos, hogy megkerülhetetlen arca a mai gasztronómiának, és vele együtt a gasztro műsoroknak is. A sorozatban ő tipikusan “Gordonos”: hozza a tőle megszokott bunkó, beleálló, beszólogatós stílust.
Gino D’Acampo olasz sztárséfet már idehaza sokkal kevesebben ismerik, de a hazájában, Olaszországban igencsak felkapott tévés sztárséf. Gino a műsor ügyeletes hülyéje, azonban a lehető legjobb értelemben: remek humora van, és nagyon olasz. Igyekszik kihúzni magát a munka oroszlánrésze alól “Minimum effort, maximum satisfaction” – ahogy sokszor mondja, vagyis: minimális erőfeszítés, maximális élvezet.
Fred Sirieix pincérből lett híres, francia televíziós személyiség: művelt, vicces, de ha prosztóság van, akkor Gino mindig partnerre talál benne. A műsorban ő az ügyeletes koktél és italfelelős, valamint igyekszik megvilágítani a különböző helyszínek, országok kulturális értékeit is a többiek számára (inkább kevesebb, mint több sikerrel).
Ők hárman a magánéletben is jó barátságot ápolnak, ami átsüt a képernyőn: kicsit olyan, mintha három 50-es férfi, kiszabadulva az asszonyok vigyázó öleléséből féktelen bulizásba kezdene.
Kulináris élvezetek, ételek és főleg italok, különböző kultúrák találkoznak egymással, hogy aztán kézenfogva minket sokszor nagyon vicces, de olykor rendkívül drámai pillanatokon vezessenek át minket.
Kicsit olyan, mint egy gasztrós Top Gear, három nagyon szerethető, és totálisan ellentétes figurával. Én annyira nem bírtam betelni vele, hogy mind a három évadot egy vasárnapi napon ledaráltam.
A sorozatot itt nézheted meg: Gordon, Gino és Fred útra kelnek
Szerző: Horváth Tomi