Hirdetés
fenntartható vásártér dizájnkonyha
TAKARÍTÁS ECETTEL: MIRE FIGYELJÜNK?

Takarítás ecettel: mire figyeljünk?

Az ecettel végzett takarítás számos előnnyel jár, amelyek között kiemelkedő a környezetbarát és egészséges tisztítási megoldások iránti igény növekedése.

Az ecet egy természetes, nem toxikus tisztítószer, amely hatékonyan távolítja el a szennyeződéseket és a baktériumokat anélkül, hogy káros vegyi anyagokat tartalmazna.

Egyik legnagyobb előnye, hogy rendkívül sokoldalúan használható: az ecet alkalmas ablakok tisztítására, zsíros foltok eltávolítására, valamint fürdőszoba és konyha felületeinek fertőtlenítésére. Kiválóan oldja a vízkövet és eltávolítja a kellemetlen szagokat is, így a hűtőszekrénytől kezdve a mosógépig számos háztartási eszköz tisztítására alkalmas.

A környezettudatos háztartások számára különösen vonzó, hiszen az ecet biológiailag lebomló és nem terheli a környezetet. Ezáltal csökkenthető a mérgező vegyi anyagok használata, ami a lakókörnyezet egészségesebbé tételéhez is nagyban hozzájárul.

Gazdaságos választás is, hiszen az ecet olcsóbb, mint a legtöbb kereskedelmi tisztítószer, így a háztartási költségvetésen is könnyen spórolhatunk vele.

Végül de nem utolsó sorban, az ecettel végzett takarítást a család egészségének megőrzéséhez is hozzájárul, mivel nem tartalmaz erős, irritáló vegyi anyagokat, különösen hasznos lehet azokban a háztartásokban, ahol allergiás vagy érzékeny bőrű emberek élnek.

Van azonban néhány olyan felület, amin savtartalma miatt egyáltalán nem javasolt használni. Lássuk, melyek ezek!

Az ecet kiváló környezetkímélő tisztítószer

Fafelületek

A fapadlót és a fabútorokat is roncsolhatja az ecetes tisztítás. A keményfa padlók fedőrétegét és a fabútorok viaszos bevonatát ugyanis károsítja a sav, emellett matt, tompa fényű marad a felületük a tisztítást követően.

 

Képernyők, kijelzők

Míg az ablakok takarításához kiválóan alkalmas az ecet, az elektronikus eszközök képernyőinek és kijelzőinek egyáltalán nem tesz jót a használata. Az ecetsav károsíthatja vagy akár el is távolíthatja a kijelzők bevonatát, így azok elveszítik tükröződésgátló tulajdonságukat is. Vegyszer nélküli megoldásként a mikroszálas MicroGLASS kendőt érdemes kipróbálni.

 

Fugák

A konyhai és fürdőszobai csempék közötti illesztések anyaga általában habarcs. Ennek bizonyos alkotóelemeit az ecet tartós használata feloldja és károsodik a fuga. Teljesen nem kell lemondani az ecetről azért, de ajánlott óvatosan bánni vele. Ha például nagyon erősen szennyezett a felület, előtte nedvesítsük be vízzel a csempe illesztéseit, hogy a savas hatás minél inkább csak a felületet érje. A rendszeres használatot viszont mindenképpen kerülni kell.

Az ecet az egyik legkörnyezetkímélőbb természetes tisztítószer.

Vinyl és linóleum

A vinyl és linoleum padló sem szereti az ecetet, többszöri ecetes tisztítást követően egészen biztosan kifakul a színe és károsodik anyag.

 

Kőfelületek

Bár az ecet fertőtlenítő hatása nagyon jól jön a konyhában, a kőből készült felületeken egyáltalán nem ajánlott a használata. A környezetbarát takarítást szem előtt tartva a gránit vagy kvarc munkapultokat elegendő egy nagyméretű nedves mikroszálas kendővel áttörölni, a terasz kőből készült járólapjait pedig mikroszálas felmosóval tisztítani.

 

További érdekes tartalmakért látogassatok el az eletszepitok.hu oldalra!

Szerző: életszépítők.hu

< Vissza az előző oldalra
Hirdetés
Dizájnkonyha az ország legújabb online gasztro magazinja!

Legújabb receptek
Hirdetés
Dizájnkonyha Magyarország legújabb online recept magazinja!

Hirdetés
Kövesd a Dizájnkonyha recepteket a Youtubeon!

Hirdetés
zue online patika új év álomalak

olvass bele a többi cikkbe is!

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Reklámblokkoló észlelve

Észleltük, hogy hirdetésblokkolót használsz.
Kérjük, támogass bennünket a blokkolók letiltásával.

a hatodik szeretetnyelv