A perec elkészítéséhez a lisztet mérjük ki, adjuk hozzá a sót, az élesztőt és a cukrot. Keverjük el, majd adjuk hozzá a nedves hozzávalókat. Ehhez a vajat olvasszuk meg. Krémsajt helyett használhatunk tejfölt is. Keverjük el az alapanyagokat és dagasszuk 10 percig.
Ezután egy nagyobb edényt olajjal kenjük ki vékonyan, majd tegyük bele a cipó alakúra formázott tésztát. Fedjük le és kelesszük 60 percig. Akkor kelt meg jól a tésztánk, ha nagyjából dupla akkorára nőtt.
Amikor megkelt a tésztát osszuk 6 egyenlő részre. Így a receptben leírt mennyiségből 6 db 130 grammos adagot kapunk.
Ezután elkezdhetjük a formázást. A tésztát először hosszában nyújtsuk ki, majd tekerjük fel. Sodorjuk addig, amíg nagyjából 80-100 cm hosszú tésztát nem kapunk. Ezután hajtsuk félbe. A két végét húzzuk középre, tekerjük meg, és fektessük a tészta középpontjára. A pontos formázást megtalálod a videóban.
Tegyük a megformázott pereceket sütőpapírral bélelt tepsire. A hat perecet két körben tudjuk kisütni. Takarjuk le és kelesszük 30 percig.
A sütőt melegítsük elő légkeverésen 180 C fokra. Ha letelt a második kelesztés ideje tegyük a sütőbe 10-12 percre.
Ezalatt készítsük el a sós mázat. Ehhez a hozzávalókat mérjük ki és keverjük el egymással csomómentesen.
Ha letelt a sütési idő vegyük ki, és húzzuk meg a sós mázzal. Tegyük vissza a sütőbe újabb 10-12 percre, de a hőfokot vegyük le 170 C fokra.
Amikor kész, még melegen kenjük le vékonyan napraforgó olajjal. Hagyjuk kihűlni.