Hirdetés
A lisztet mérjük ki, adjuk hozzá a sót, az élesztőt és a cukrot. Keverjük el, majd adjuk hozzá a nedves hozzávalókat.

Sós Perec

A perec elkészítéséhez a lisztet mérjük ki, adjuk hozzá a sót, az élesztőt és a cukrot. Keverjük el, majd adjuk hozzá a nedves hozzávalókat. Ehhez a vajat olvasszuk meg. Krémsajt helyett használhatunk tejfölt is. Keverjük el az alapanyagokat és dagasszuk 10 percig.

Ezután egy nagyobb edényt olajjal kenjük ki vékonyan, majd tegyük bele a cipó alakúra formázott tésztát. Fedjük le és kelesszük 60 percig. Akkor kelt meg jól a tésztánk, ha nagyjából dupla akkorára nőtt.

Amikor megkelt a tésztát osszuk 6 egyenlő részre. Így a receptben leírt mennyiségből 6 db 130 grammos adagot kapunk.

Ezután elkezdhetjük a formázást. A tésztát először hosszában nyújtsuk ki, majd tekerjük fel. Sodorjuk addig, amíg nagyjából 80-100 cm hosszú tésztát nem kapunk. Ezután hajtsuk félbe. A két végét húzzuk középre, tekerjük meg, és fektessük a tészta középpontjára. A pontos formázást megtalálod a videóban.

Tegyük a megformázott pereceket sütőpapírral bélelt tepsire. A hat perecet két körben tudjuk kisütni. Takarjuk le és kelesszük 30 percig.

A sütőt melegítsük elő légkeverésen 180 C fokra. Ha letelt a második kelesztés ideje tegyük a sütőbe 10-12 percre.

Ezalatt készítsük el a sós mázat. Ehhez a hozzávalókat mérjük ki és keverjük el egymással csomómentesen.

Ha letelt a sütési idő vegyük ki, és húzzuk meg a sós mázzal. Tegyük vissza a sütőbe újabb 10-12 percre, de a hőfokot vegyük le 170 C fokra.

Amikor kész, még melegen kenjük le vékonyan napraforgó olajjal. Hagyjuk kihűlni.

Vásári sós perec recept.

TUDTAD?

Egyes történetek szerint az 1700-as évek elején Amerikába is eljutott a perec receptje, amivel az indiánokkal kereskedtek. A perec tésztájából készült később Amerikában a nálunk is népszerű sóspálcika.

Hozzávalók

Hozzávalók a tésztához:

  • 500 g búzakenyérliszt
  • 270 ml tej
  • 7 g instant élesztő
  • 80 g natúr krémsajt vagy tejföl
  • 40 g vaj
  • 15 g cukor
  • 10 g só

 

Hozzávalók a mázhoz:

  • 20 g liszt
  • 40 g víz
  • 10 g só

 

  • 1 ek napraforgó olaj
Hirdetés
Dizájnkonyha az ország legújabb online gasztro magazinja!

Legnépszerűbb cikkek
Hirdetés

Hirdetés
Kövesd a Dizájnkonyha recepteket a Youtubeon!

Hozzávalók a tésztához:

  • 500 g búzakenyérliszt
  • 270 ml tej
  • 7 g instant élesztő
  • 80 g natúr krémsajt vagy tejföl
  • 40 g vaj
  • 15 g cukor
  • 10 g só

 

Hozzávalók a mázhoz:

  • 20 g liszt
  • 40 g víz
  • 10 g só

 

  • 1 ek napraforgó olaj
Hirdetés

próbáld ki a többi receptünket is!

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Reklámblokkoló észlelve

Észleltük, hogy hirdetésblokkolót használsz.
Kérjük, támogass bennünket a blokkolók letiltásával.

a hatodik szeretetnyelv