A tejpite, vagy ahogy a franciák hívják Clafoutis, egy könnyen elkészíthető desszert, ami nem igényel nagy jártasságot a konyhában, mégis szép és finom desszert, amit öröm fogyasztani.
A franciák eredetileg cseresznyével készítik (Clafoutis aux cerises), azonban nekünk megvan az a szabadságunk, hogy bármilyen gyümölcsöt felhasználjunk hozzá, ezáltal a Clafoutis tökéletes választás a szezonális gyümölcsökkel való sütögetéshez! A téli időszakban pedig cseresznye- vagy meggy befőttet is bátran használhatunk hozzá.
Mire figyeljünk?
Használj hozzá szobahőmérsékletű tojásokat, így a tészta állaga sokkal finomabb lesz amikor elkészül. Ehhez vedd ki a tojásokat a hűtőből nagyjából egy órával a sütés előtt.
Minél zsírosabb tejet használsz, annál krémesebb lesz a Tejpite!
Így készül az elronthatatlan Clafoutis:
Első lépésként üssük fel a tojásokat, majd kézi habverővel keverjük ki alaposan, ehhez elég 1-2 perc. Ezután adjuk hozzá a vanília kivonatot, a cukrot. Ha eldolgoztuk, adjuk hozzá a lisztet is és keverjük a habverővel addig, amíg a tészta sima, csomómentes nem lesz.
Ezután jöhet a tej. A habverővel folyamatosan keverve adjuk hozzá a tejet. Ezzel lényegében el is készült a tésztánk.
A gyümölcsöket mossuk meg, majd magozzuk ki. Ha őszibarackot használunk hámozzuk meg, a nektarin héjával együtt fel tudjuk használni. Daraboljuk fel a gyümölcsöket, ne apróra, egy-egy kisebb nektarint kb 10 szeletre vágtam.
Ha ezzel megvagyunk már csak össze kell állítanunk a pitét! Előtte azonban melegítsük elő a sütőt, légkeverésen 175 C fokra!
A piteformát kivajazzuk vagy használhatunk benne sütőpapírt is. Érdemes ezt is vajjal vagy elválasztó sütő sprayvel kifújni. A vajazáshoz a legjobb ha egy evőkanál vajat megolvasztunk, majd sütő ecsettel kikenjük. A recept elkészítéséhez egy 25 cm átmérőjű piteformát használtam.
Először egyengessük el a gyümölcsöket a formában, majd jöhet rá a Rögös túró! Ezután öntsük rá a tésztát, ne lepődjünk meg, igen folyékony lesz!
Mehet is a sütőbe 50-55 percre. Amikor elkészül a közepe még kicsit remeg – nem folyik!-, mint egy kocsonya. Hagyjuk teljesen kihűlni, ezalatt még dermedni fog.
Tálaláshoz megszórhatjuk egy evőkanál porcukorral, majd szeleteljük!
Ha kíváncsi vagy hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!
A recept elkészítését a Rögös túró támogatta.
Kóstold meg az epres-banános változatot is! Recepthez kattints ide!