Hirdetés
fenntartható vásártér dizájnkonyha
A kávézacc felhasználásának legjobb módjai

Így használd fel kreatívan az ételmaradékokat

“Nepazolj!” (Pláne ilyen élelmiszer hiányos és rezsiválságos időben.)

A komposztálással kapcsolatos okosságainkban már említettünk néhány ötletet és azt is, mennyi élelmiszert pazarolunk évente (spoiler: 25 kg-ot, fejenként).

Épp ezért itt az ideje annak, hogy visszaszorítsd az élelmiszer-pazarlást, például az alábbi tippekkel.

 

1. Van zöldségmaradékod? Akkor itt az ideje felhasználni…

…például egy jó kis húsleveshez.

A sárgarépa tetejétől és a fűszernövények szárától kezdve a fokhagyma és a hagyma héjáig mindent megmenthetsz, így egy gazdag ízvilágú és még tápláló levest is készíthetsz.

Alapvetően bármit, ami a vágódeszkán maradt, bedobhatsz egy nagy fazék vízbe, a végeredmény egy kiadós és ízletes alaplé lesz, ami – ahogyan a nevéből is látszik -, jó alapként szolgál például a pörköltekhez, vagy épp a rakott ételekhez.

 

2. A kávézacc felhasználásának legjobb módjai

Mielőtt a kávézacc újra a kukában landolna, próbáld ki tisztítószerként az edényeidhez (komolyan meglepődsz majd az eredményeken).

Mivel alapvetően durva anyag, ezért tökéletes például az odaragadt ételmaradék eltávolítására, súrolására. Ezenkívül kiváló komposzt alapanyag, a magas nitrogéntartalma miatt olykor nyugodtan “megjutalmazhatod” vele a virágaidat és a fűszernövényeket.

 

A kávézacc felhasználásának legjobb módjai

 

3. Mihez kezdj a maradék fűszernövényekkel?

Egész egyszerűen aprítsd fel és fagyaszd le. Mivel a fűszernövények rendkívüli módon képesek felturbózni az ételeket, ezért hatalmas bűn lenne őket kidobni. Hiába fonnyadt tehát a bazsalikomlevél, nyugodtan vágd apróra, tedd bele egy zacsiba és fagyaszd le.

Hidd el, meg fogod magadnak köszönni, ha a házi paradicsomodból később egy király bolognai szószt akarsz készíteni.

 

4. Hey-ja, a citrusok héja

A narancs, citrom, lime és más citrusfélékből remek házi tisztítószereket tudsz készíteni.
Ehhez dobj néhány citrushéjat egy üveg ecetbe, rázd fel, és hagyd egy-két hétig ázni. Ezután szűrd le a folyadékot, komposztáld a héjakat, és máris megvan a saját egyedi receptúra alapján készült, nagyon öko tisztítszószered, amit bárhol bevethetsz.

 

5. Készíts zsemlemorzsát a maradék kenyérből

A kenyér csücskét nem mindenki szereti, de azért még nem kell, hogy szegény a szemetesben végezze. Ehelyett inkább vágd fel, várd meg amíg kiszárad és dobd a konyhai aprítóba. Voilá, máris készen van a házi zsemlemorzsa!

 

Készíts zsemlemorzsát a maradék kenyérből

 

6. Egy furcsa tipp a parmezánhéj felhasználására

Életemben nem gondoltam volna, hogy a parmezán héját levesbe tegyem, de miután olvastam róla, és kipróbáltam, egy új korszak kezdődött az életemben…

Nem is hinnéd, hogy mennyi íz és zamat van egy vékonyka csíkba zárva.

Ehhez a mutatványhoz egyszerűen távolítsd el a sajt héját, és dobd bele a krémlevesedbe (nyilván amihez passzol, például egy spárgakrémleveshez isteni). Ezután hagyd, hogy néhány órán át főjön. Nemcsak az étel lesz finomabb, de a lakásban is elképesztő illatáradat lesz.

 

7. A tojáshéj a palánta földjébe való

Legközelebb, amikor feltörsz egy tojást, öblítsd le a héját, és tedd egy tálba a pultra, hogy néhány órán át száradjon. Ha a héj megszáradt, törd össze, és tárold egy műanyag zacskóban vagy üvegedényben. Amikor eljön az idő a palánták elültetésére, tegyél néhány csipetnyi tojáshéjat a lyukba, mielőtt belehelyeznéd a növényt.

A tojáshéj ugyanis extra káliumot, foszfort és más fontos tápanyagokat biztosít a növénynek, amitől szép és egészséges lesz.

 

8. A fonnyadt zöldség is jó zöldség

Mindannyian megfeledkezünk időnként az élelmiszertároló ládikó Bermuda-háromszögéről. Ez az a hely, ahol összegyűlik minden olyan zöldség, amit valamikor, valamilyen céllal eltettél, aztán azzal a lendülettel el is feledkeztél róla. (Utána pedig csodálkozol, miért van annyi muslica a házadban.)

Ha találsz tehát néhány szomorú sárgarépát vagy cukkinit, aprítsd fel őket, és fagyaszd le (persze csak azt, ami még nem penészes). A répát adhatod később levesekhez ragukhoz, vagy akár süteményekhez, a cukkini pedig például remek választás a pörköltekhez.

 

Szerző: Horváth Tomi

< Vissza az előző oldalra
Hirdetés
Dizájnkonyha az ország legújabb online gasztro magazinja!

Legújabb receptek
Hirdetés
Dizájnkonyha Magyarország legújabb online recept magazinja!

Hirdetés
Kövesd a Dizájnkonyha recepteket a Youtubeon!

Hirdetés
zue online patika új év álomalak

olvass bele a többi cikkbe is!

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Reklámblokkoló észlelve

Észleltük, hogy hirdetésblokkolót használsz.
Kérjük, támogass bennünket a blokkolók letiltásával.

a hatodik szeretetnyelv