Hirdetés
karácsony superleaderboard 970x90
Rákóczi Tarte Rögös túróval

Rákóczi Tarte Rögös túróval

A Rákóczi túrós hagyományos magyar desszert, ami Rákóczi János szakácsmester munkásságát dicséri, még az 1958-as brüsszeli Világkiállítást is megjárta.

Hazánkban már a ‘30-as években is készítették, igazi nagy klasszikus!

Első lépésként készítsük el a tésztát: a lisztet és a porcukrot szitáljuk át, majd adjuk hozzá a vajat és morzsoljuk el alaposan. Amikor ezzel megvagyunk, a vanília kivonat, a reszelt narancshéj és a tojássárgája következik.

Narancs helyett használhatunk citromot is. Mindkét esetben figyeljünk rá, hogy kezeletlen gyümölcsöt használjunk. Ha nincs otthon bio citrusunk, cserélhetjük citromlére is.

Dolgozzuk össze alaposan a tésztát, azonban gyorsan dolgozzunk, hogy a kezünk melegével ne lágyítsuk a vajat. Légmentesen zárjuk le és tegyük hűtőbe minimum egy órára!

Ha nem gombócot formázol belőle, hanem téglalap formát alakítasz belőle gyorsabban lehűl a tésztád!

Ezután nyújtsuk ki kb. 5 mm vastagságúra és szabjuk a tarte formába. Ha nincs ilyen formánk simán tepsiben is egyben kisüthetjük! (ha éppen nem volt időd egy órát pihentetni a tésztát, mint nekem a videóban, akkor nyújtsd két részletben és enyhén lisztezd meg, így könnyebb lesz dolgozni vele)

Szurkáljuk meg villával, majd mehet is a fagyasztóba, amíg teljesen át nem fagy.

Rákóczi Tarte Rögös túróval

Amíg a tészta a fagyóban pihen, készítsük el a krémet. Ehhez a Rögös túrót villával enyhén törjük össze, nem kell krémesíteni! Először is adjuk hozzá a száraz hozzávalókat: a cukrot, a darát, a narancshéjat. Keverjük el, majd mehet bele a többi alapanyag is. Ha megvagyunk fedjük le és tegyük hűtőbe, amíg felhasználásra kerül.

A megfagyott tarte formákat előmelegített sütőben, légkeverésen 180 C fokon 10 percig süssük. Vegyük ki, várjunk 5-10 percet és kenjük le a belsejüket baracklekvárral. Hagyjuk nagyjából kihűlni, majd töltsük meg a túrós töltelékkel.

Jobb esetben van rá elég időnk, hogy teljesen kihűljenek a tarte formák és mielőtt megtöltjük, kivegyük a formából. Mikor meleg még könnyen törik, viszont nem volt időm kivárni, így én inkább benne hagytam és így a végén mikor a kész sütemény már teljesen kihűlt, óvatosan ki tudtam emelni a formából.

Rakjuk vissza a sütőbe légkeverésen 170 C fokra, 15 percre.

Amíg sül készítsük el a tojáshabot. Ehhez a fehérjét kezdjük el robotgéppel kihabosítani. Amikor kezd fehéredni, öntsük hozzá fokozatosan a cukrot. Habosítsuk, amíg tartós habot nem kapunk. Ezt ellenőrizhetjük a habverővel, ha megfordítjuk megáll-e rajta a hab.

Ha elkészült, töltsük habzsákba és díszítő cső segítségével dekoráljuk a tarte-okat kedvünk szerint.

rákóczi túrós hagyományos magyar desszert

A túrós krém kisütése után szintén várjunk kb 15 percet, mielőtt rákenjük a habot.
A sütőt vegyünk lejjebb, légkeverésen 120 C fokra és süssük benne 15-18 percig. Én szeretem, ha ropogós és nem folyik meg másnapra a hab, így én 18 percig szoktam sütni. Ha krémesen szereted akkor 12-15 perc között lesz megfelelő az állaga.

Hagyjuk teljesen kihűlni, bár túl finom ahhoz, hogy még langyosan egy-kettőnek nyoma ne vesszen…

Ha kíváncsi vagy hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Dizájnkonyha (@dizajnkonyha) által megosztott bejegyzés

A recept elkészítését a Rögös túró támogatta.

TUDTAD?

1 kg Rögös túró elkészítéséhez 6 liter, kiváló minőségű tehéntejre van szükség. A meghatározott tulajdonságokkal rendelkező friss tej hőkezelési eljáráson esik át, amit az alvasztás folyamata követ. Ez történhet vegyes, lassú és gyors módszerrel is, ám a végeredmény minősége között nincs különbség.

Hozzávalók

9 darab elkészítéséhez

Hozzávalók a tésztához:

  • 240 g finomliszt
  • 80 g porcukor
  • 160 g vaj
  • 1 tojás sárgája
  • 1 tk vanília kivonat
  • 1/2 bio narancs héja

 

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 250 g Rögös túró
  • 1 tojássárgája
  • 75 g kristálycukor
  • 25 g búzadara
  • 1 tk vanília kivonat
  • 1/2 bio narancs héja
  • ½ kisebb narancs leve
  • 1 ek baracklekvár

 

Hozzávalók a habhoz:

  • 2 tojásfehérje
  • 85 g kristálycukor

Kenéshez: 2 ek baracklekvár

Hirdetés
karácsony banner 300x600

Legnépszerűbb cikkek
Hirdetés
Kövesd a Dizájnkonyha recepteket a Youtubeon!

Hirdetés
dns központ

9 darab elkészítéséhez

Hozzávalók a tésztához:

  • 240 g finomliszt
  • 80 g porcukor
  • 160 g vaj
  • 1 tojás sárgája
  • 1 tk vanília kivonat
  • 1/2 bio narancs héja

 

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 250 g Rögös túró
  • 1 tojássárgája
  • 75 g kristálycukor
  • 25 g búzadara
  • 1 tk vanília kivonat
  • 1/2 bio narancs héja
  • ½ kisebb narancs leve
  • 1 ek baracklekvár

 

Hozzávalók a habhoz:

  • 2 tojásfehérje
  • 85 g kristálycukor

Kenéshez: 2 ek baracklekvár

Hirdetés
fenntartható vásártér dizájnkonyha

próbáld ki a többi receptünket is!

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Reklámblokkoló észlelve

Észleltük, hogy hirdetésblokkolót használsz.
Kérjük, támogass bennünket a blokkolók letiltásával.