Akit érdekel a gasztronómia biztosan elgondolkozott már rajta, vagy ki is próbálta, miért olyan különleges dolog kemencében sütni.
A kemence a legősibb épített tűzrakók közé tartozik, ugyan kis számban, de mégis a mai napig megmaradt.
A mai értelemben vett kemencék a 13. században alakultak ki, népszerűségüket pedig egyszerű felépíthetőségüknek és nagyon jó hőtartó képességüknek köszönhetik. Az már csak hab a tortán, hogy beltéren és kültéren egyaránt használhatunk kemencét, én már alig várom, hogy a mi kertünkbe is kerüljön egy.
A sütés-főzés ráadásul táplálásunk mellett szociális és társadalmi hatással is bír, hiszen a közös étkezések és főzések különleges hatással vannak ránk.
Sokan azonban könnyen megriadnak a kemencében sütés hallatán, ami nem is csoda, tekintve, mennyire távol áll a konyháinkban lévő elektromos sütőktől. Közben pedig mégsem.
A kemence titka a megfelelő felfűtés és némi tapasztalás, mi mennyi idő, milyen hőfokon sül meg benne. Bevallom én se mertem hozzáfogni, főleg nem egyedül, pedig mindig is ki akartam próbálni.
Nagyon örültem, amikor a Boróka Apartmanház megkeresett: nekik van egy kemencéjük, nekem meg jó receptjeim, így kisüthetnénk valami jót a dologból.
Úgyhogy nemrég el is látogattam hozzájuk és nagyon tetszett, hogy egy olyan dologban próbálhattam ki magam a főzés területén, ami előtte eléggé kívül esett a komfortzónámon.
A kemencében sütés természetessége, ízvilága és ízessége nagyon magával ragadó volt, így ha egyszer elkészül a kerti konyhám, biztosan kerül majd bele egy kemence is.
Nézd meg a kemencében sütésről készült videómat a Youtubeon!
Hatalmas pozitívum volt a számomra, hogy korántsem olyan nagy ördöngösség, mint azt korábban gondoltam. Persze, sokkal jobban ki kell tapasztalni, mint a konyhában digitálisan szabályozható sütőt, azonban egy jó recepttel máris kibekkelhető ez a kísérletezős időszak.
Egy családi vagy baráti kirándulás során pedig külön jó program, hogy együtt süthetünk és ehetünk, egy kicsit rendhagyó és emlékezetes módon!
Ha kíváncsi vagy mit sütöttem a kemencében, a recepteket te is kipróbálhatod!
A Focaccia nagy kedvencünk lett itthon az utóbbi időben, ezért egyértelmű volt, hogy a kemencébe kerül. Olyan recepteket szerettem volna megalkotni, ami az apartmanba érkező vendégek számára is könnyen elkészíthető, nem igényel nagybevásárlást és emlékezetes sikerélmény marad a számukra.
A Focaccia receptjét ide kattintva találod!
Desszertnek pedig ezt az isteni finom epres-almás hamis rétest készítettem, ami szintén nagyon egyszerűen elkészíthető, laktató finomság.
Mindkét recept elkészíthető otthoni sütőben is, ez a változat is le van írva a receptekben!
A Hamis rétes receptjét ide kattintva találod!
Nagyon köszönöm az apartmannak, hogy vendégül láttak és tanulhattam, tapasztalhattam valami újat a gasztronómiáról!
A Boróka Apartmanház elérhetőségét ide kattintva találod!
Szerző: Takács Kriszti