A pörkölt az egyik legautentikusabb magyar fogások egyike, amihez nélkülözhetetlen a friss, roppanós héjú fehér kenyér és a kézzel szaggatott galuska – legalábbis nekem biztosan!
Nincs Alföld és nincs lakodalom pörkölt nélkül és habár minden receptben van egy icipici eltérés, a pörkölt egy igazi magyaros, paprikás étel.
Első lépésként a húst mossuk át alaposan, majd hártyázzuk le. Kockázzuk fel és tegyük félre, amíg elkészítjük az alapot.
A vöröshagymákat tisztítsuk meg, majd vágjuk apró kockákra.
A paprikát vágjuk félbe, a magházat távolítsuk el, majd ezt is kockázzuk fel. Darabljuk fel apróra a paradicsomot is. A fokhagymát tisztítsuk meg, majd zúzzuk össze.
Egy edényben kezdjük el hevíteni a zsírt, majd adjuk hozzá a felkockázott húst. Öntsük fel a borral. Főzzük pár percig, amíg minden oldala kérget nem kap, ki nem fehéredik. Szűrővel szedjük ki és tegyük félre.
A hús visszamaradt levére rakjuk a vöröshagymát. Magas hőfokon, gyakori kevergetés mellett pirítsuk üvegesre a hagymát. Vigyázzunk, nehogy odaégjen. Ezután adjuk hozzá a fokhagymát, a felkockázott paprikát és paradicsomot is. Fűszerezzük sóval, borssal, fűszerköménnyel és paprikával, keverjük el és pirítsuk addig, amíg a zöldségek leve el nem fő alóla.
A recept elkészítése során ügyeljünk rá, hogy mindig magas hőmérsékleten főzzünk.
Adjuk hozzá újra a húst, keverjük el, majd öntsük fel körülbelül 200-250 ml vízzel. Forraljuk, amíg el nem fő alóla a hozzáadott víz, majd öntsük fel újra 250 ml vízzel és ismételjük meg az elforralást még kétszer.
Amikor az utolsó adag víz is elforrt, öntsük fel még 300 ml vízzel és forraljuk vissza, amíg sűrű, szaftos nem lesz.
Egy teáskanál tejföllel és egy csipet fűszerpaprikával a tetején tálaljuk.