Hirdetés
fenntartható vásártér dizájnkonyha
Környezetkímélő módszerek szőnyegtisztításhoz

Így takarítsd a szőnyeget környezetkímélő módon!

A szőnyegek tisztítása kikerülhetetlen feladat, mely során sokan hajlamosak a vegyi alapú tisztítószerekhez fordulni.

Azonban a környezettudatosság és az egészséges életmód iránti növekvő igények arra sarkallnak minket, hogy olyan szőnyegtisztító módszereket válasszunk, melyek kímélik a környezetet és a mi egészségünket egyaránt. Mielőtt a bolti szőnyegtisztító folyadékok hatékonyságát próbálgatnánk, amelyek gyakran tartalmaznak a bőrt és légzőszerveket irritáló vegyszereket, érdemes szétnézni a környezetbarát és a pénztárcánkat is kímélő módszerek között.

Ebben a cikkben bemutatjuk a környezetkímélő szőnyegtisztítás lehetőségeit, olyan hatékony és természetes megoldásokat, melyek segítségével nemcsak a szennyeződéseket távolíthatjuk el, de egyúttal hozzájárulhatunk a fenntarthatóbb életmód kialakításához is.

 

Néhány alternatív szőnyegtisztítási módszer

Hetente legalább egyszer alaposan porszívózzuk ki szőnyegeinket, alkalmanként a hátoldalát is. A hagyományos porolást ma már kevesen választják, pedig a szőnyeg fonákján végezve felfrissíthetjük szőnyegeinket. A színén csak puha szőrű kefét használjunk ügyelve, hogy a szálait meg ne sértsük.

A szőnyeg eredeti élénk színét visszanyerheti, ha alaposan beszórjuk szódabikarbónával, kefével juttassuk be a szálai közé is. Hagyjuk, rajta 15 percig majd alaposan porszívózzuk ki. Ezen a módon a szőnyeg amellett, hogy tiszta lesz, az illata is frissé válik, és rovarok is távol maradnak tőle. Az esetleges foltokat sós vízbe áztatott nedves ruhával dörzsölve tüntethetjük el.

Környezetkímélő szőnyegtisztító módszerek

Langyos víz és ecet keverékével alaposan keféljük át a szőnyegünket. Remek tisztítószer még a 2 evőkanál bórax, 6 evőkanál szappanpehely keverék, amelyet fél liter, forrásban lévő vízben oldjunk fel. Az elpiszkolódott szőnyeg kitisztítására remek megoldás a növényi alapú könnyen lebomló, például kókuszos sampon.

A mosószóda előállítása károsanyagtól mentes és százszázalékig lebomlik. Kiváló tisztító és zsíroldó és vízlágyító hatással rendelkezik, amely alkalmassá teszi az erősen szennyezett textíliák és felületek tisztítására. Előnyös tulajdonsága még, hogy igen kis mennyiség elegendő belőle.

Szőnyegtisztításhoz 1 liter meleg vízhez tegyünk 1 evőkanál mosószódát és keverjük el benne! A keverékbe mártott kefével dörzsöljük át a szőnyeg felületét, amely fellazítja a szőnyeg szálai közötti szennyeződéseket. A mosószóda használatakor a biztonság kedvéért húzzunk gumikesztyűt, mert az arra érzékenyek bőrét irritálhatja.

 

Egy másik praktika

2 dl langyos vízhez kevert citrom levét töltsük bele szórófejes flakonba, majd fújjuk be vele a szőnyeget. Végezetül szórjunk a szőnyegre keményítőt, amely magába szívja a nedvességet, majd porszívózzuk fel. A végeredmény tiszta, friss illatú szőnyeg.

Olcsó és környezetbarát módja a szőnyegtisztításnak, ha szódabikarbónával szórjuk a be a tisztítandó szőnyegünket, majd 15 perc elteltével felporszívózzuk.

alternatív szőnyegtisztítási módszer

A régi szőnyegek felfrissítésére egy egyszerű keverék segítségével: egy kis csésze szódabikarbóna, fél csésze bórax, 10 csepp tetszőleges illóolaj. A fentieket összekeverjük és szórásra alkalmas edénybe töltjük például kiürült súrolópor dobozába. A kitisztítandó szőnyegre szórva állni hagyjuk rajta 15 percig és alaposan felporszívózzuk.

További érdekes tartalmakért látogassatok el az eletszepitok.hu oldalra!

Szerző: életszépítők.hu

< Vissza az előző oldalra
Hirdetés
Dizájnkonyha az ország legújabb online gasztro magazinja!

Legújabb receptek
Hirdetés
Dizájnkonyha Magyarország legújabb online recept magazinja!

Hirdetés
Kövesd a Dizájnkonyha recepteket a Youtubeon!

Hirdetés
zue online patika új év álomalak

olvass bele a többi cikkbe is!

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Reklámblokkoló észlelve

Észleltük, hogy hirdetésblokkolót használsz.
Kérjük, támogass bennünket a blokkolók letiltásával.

a hatodik szeretetnyelv