A 240 ml tejet kicsit megmelegítem, hogy langyos legyen, majd elkeverek benne 1 tk kristálycukrot. Beleszórom az élesztőt, elkeverem, majd hagyom felfutni 10-15 perc alatt.
A lisztet egy tálba kimérem, hozzáadom a sót, a cukrot, a vanília kivonatot, a tojást, a lágy vajat és beleöntöm a felfutott élesztőt is. Körülbelül 10 percig dagasztom, amíg szépen összeáll a tészta. Cipót formázok belőle, lefedem és 60 percig kelesztem.
Akkor lesz jó, ha a kétszeresére körülbelül megdagad. Közben pedig elkészítem a tölteléket.
A málnát, a cukrot, a mandula kivonatot és a vajat turmixba teszem és összedarálom. Ezzel el is készült a töltelék. A mázhoz egy bögrébe félreteszek 2 evőkanállal.
Ha a tészta megkelt ujjnyi vastag téglalap alakúra nyújtom. Megkenem a töltelékkel, majd egyszerűen csak feltekerem.
Egy kör alakú tortaformát, kb 30 cm átmérőjű, kivajazok, majd a feltekert tésztát belehelyezem úgy, mintha egy csigát tekernék fel belőle.
Lefedem és további 30 percig hagyom kelni.
A sütőt előmelegítem 170 C fokra, majd 35-40 perc alatt készre sütöm a tésztát. Ha az idő fele letelt érdemes a tetejére egy alufólia darabot rakni, hogy nehogy túlsüljön és megégjen.
Ha elkészült még melegen lekenem 1 evőkanál olvasztott vajjal.
Amikor már majdnem kihűlt elkészítem a mázat. Ehhez a félretett töltelékhez hozzáadom az átszitált porcukrot, olvasztott vajat és sót, elkeverem, majd egy zacskóba szedem. A sarkát kivágom és a kalács tetejét megcsíkozom vele.
A végén megszórom a mandulával és nagyjából 10 perc múlva tálalhatom is, addig megszilárdul a máz.