Hirdetés
fenntartható vásártér dizájnkonyha
banánhéj takarítás

7 környezetbarát praktika banánhéj hasznosításához

A banánhéjat számos módon fel lehet használni, érdemes kipróbálni és kiaknázni ezeket a környezetbarát praktikákat!

Táplálékkiegészítőként

Ha smoothie-t készítesz, felhasználhatod hozzá a megmosott banánhéjat, egy banánhéj negyedét, felét (a kesernyés íze miatt). Az így készített smoothie-nak magasabb lesz a rosttartalma, és a héj kálium-, kalcium-, magnézium- és fosztortartalma sem veszik kárba.

Bőrápoláshoz

A banánhéjban lévő antioxidánsok és vitaminok hidratálják és táplálják a bőrt. A banánhéj belső felével dörzsöld át az arcod, majd kb. negyed óra elteltével mosd le vízzel. A banánhéj enyhíti a bőr irritációját és a szemek alatti duzzanatot, puhává varázsolja az arcbőrt.
A banánhéj a rovarcsípések vagy kisebb égési sérülések kezelésére is felhasználható, mivel enyhítheti a viszketést és csökkentheti a gyulladást.

banánhéj takarítás

Szobanövények ápolásához

A banánhéj belső felével tisztíthatod a szobanövények leveleit, ráadásul szép fényessé válnak általa. A banánhéjas kezelés után töröld szárazra puha ronggyal a növények leveleit.

Kertgondozáshoz

A banánhéj kiváló kerti trágya; a benne található tápanyagok, például kálium, kalcium, magnézium és foszfor elősegíthetik a növények növekedését. A banánhéjat a talajba bele is áshatjuk, de komposztálható is. A banánhéj biológiailag lebomlik, és gazdagítja a komposzt tápanyagtartalmát.

Levéltetvek ellen

Ha megjelennek a kártevők a kertben, érdemes kipróbálni ezt a praktikát! A növények melletti részeken, pár centi mélyre helyezzünk apróra vágott banánhéjat. A banánhéj káliumtartalma miatt a levéltetvek és a hangyák inkább ebből fognak lakomázni.

banánhéj takarítás

Tisztítószerként

A banánhéjat tisztítószerként is kipróbálhatod, felülettisztításhoz főleg. Sőt! Cipőket, porcelán tárgyakat is szép fényessé varázsolhatunk vele. A banánhéjas tisztítás után száraz puha ronggyal érdemes áttörölgetni a felületeket.

Tintafolt

Ez a praktika akkor hasznos, ha nincs víz a közelben, de van nálunk banán és épp összefirkáltuk tollal a kezünket. (Lássuk be, nem túl életszerű helyzet, de érdekességként jó tudni, hogy a banánhéj ilyet is tud.) A bőrre került tintafoltot, firkát eltünteti a banánhéjban található olaj, a belső felével alaposan dörzsöld át a tintát, majd törölgesd le papírzsepkendővel.

 

További érdekes tartalmakért látogassatok el az eletszepitok.hu oldalra!

Szerző: életszépítők.hu

< Vissza az előző oldalra
Hirdetés
Dizájnkonyha az ország legújabb online gasztro magazinja!

Legújabb receptek
Hirdetés
Dizájnkonyha Magyarország legújabb online recept magazinja!

Hirdetés
Kövesd a Dizájnkonyha recepteket a Youtubeon!

Hirdetés
zue online patika új év álomalak

olvass bele a többi cikkbe is!

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Reklámblokkoló észlelve

Észleltük, hogy hirdetésblokkolót használsz.
Kérjük, támogass bennünket a blokkolók letiltásával.

a hatodik szeretetnyelv