A lecsó, a magyar konyha egyik jellegzetes étele, tökéletes módja a szezonális zöldségek, mint a paprika és a paradicsom felhasználásának. A nyári hónapokban bőségesen elérhető friss alapanyagokat ilyenkor érdemes minél többféle módon tartósítani, hogy az év többi részében is élvezhessük az ízeket. Az egyik legpraktikusabb módszer a száraz dunszt alkalmazása, amelynek segítségével hosszú ideig eltarthatjuk az elkészített lecsót.
Az elrakott lecsóval egyszerűen és gyorsan varázsolhatunk nyári ízeket a tél közepén is az asztalra!
Így készíts Lecsót télire!
A recept elkészítéséhez mossuk meg a zöldségeket. A vöröshagyma külső vörös héjait távolítsuk el, majd vágjuk karikára. A paprika magházát vágjuk ki és a paradicsommal együtt szintén karikázzuk fel.
Egy főzőedényben hevítsük fel a zsiradékot, majd adjuk hozzá a vöröshagymát. Közepes hőmérsékleten 3-5 perc alatt pároljuk üvegesre. Ekkor adjuk hozzá a paprikát, keverjük el. Fedjük le és főzzük közepes hőfokon 10 percig.
Ha letelt az idő, adjuk hozzá a paradicsomot és a fűszereket. Keverjük meg, majd lefedve főzzük további 10 percig.
Amikor kész, keverjük át még egyszer és töltsük üvegekbe.
Hogyan és miért kell csírátlanítani az üvegeket a befőzés előtt? Kattints ide!
Az üvegekre tekerjük rá szorosan a fedőket, majd még melegen csomagoljuk be takarókba, törölközőbe, ezzel biztosítva a lassú lehűlést, ami a tartósításhoz kell.
Két-három nap alatt teljesen kihűl, ezután mehet is a kamrapolcra!
Ha kíváncsi vagy, hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!