Kókuszos Kalács recept laktózmentes

Kókuszos Kalács

Laktózmentes

Hozzávalók

350 g kenyérliszt

200 ml kókusztej

90 ml víz

30 ml kókuszzsír

7 g instant élesztő

50 g cukor

2 g só

A lisztet kimérem, majd elkeverem a többi száraz hozzávalóval, az élesztővel, a cukorral és a sóval.

Ezután hozzáadom a kókusztejet, én a sűrűbb konzerves verziót választottam, amit előtte alaposan elkevertem önmagában is, mert általában szétválik. Majd mehet bele a víz és a kókuszzsír is. (Kókuszzsír, nem kókuszolaj. Onnan is meg lehet különböztetni, hogy a zsírnak tényleg kókusz illata is van. Kicsit melegítsük fel, hogy folyékony legyen.

Egy fakanál segítségével elkeverem egymással, és egy ragacsos masszát kapok. Lefedem és 20 percig kelesztem.

Ha letelt az idő dagasztógépbe teszem, vagy kézzel dagasztom, kb 10 percig, amíg egynemű, tapadós, de nem ragacsos, formázható tésztát nem kapok.

Tálba teszem, lefedem és 60 percig kelesztem. A tészta akkor jó, ha a kétszeresére megkelt. 

Ezután kicsit belisztezem, hogy könnyebb legyen vele dolgoznom. Formának én egy muffin sütőre hasonlító, de négyzetes, nem kör formákkal bíró sütőformát választottam. Használhatunk hozzá muffinformát is, de be is fonhatjuk, a “mintázás” a kreativitásunkra van bízva.

Én ehhez a formához 12 db kb 55-60 grammos részre osztottam a tésztát. A sütőformát olajsprayvel kifújtam, majd mehet is a formázás.

Egy-egy gombócot 4 részre osztottam, gömböt formáztam belőle és így 4 kis gombóc került egy-egy kis formába.

Amikor készen vagyok a formázással lefedem és további 60 percig kelesztem. Ha sietős a dolog 30 perc kelesztéssel is szépen meg fog kelni sütés közben.

Ha letelt az idő leveszem a fóliát, megkenem tejjel, megszórom kókuszreszelékkel és előmelegített sütőben, légkeverésen 170 C fokon 20 percig sütöm.

Kicsit hagyom hűlni, majd kiveszem a formából és hűtőrácson hagyom kihűlni. Ha nincs hűtőrácsunk, hagyjuk a formában kihűlni.

Ha kíváncsi vagy hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!