Hirdetés
Lecsó télire

Lecsó télire

A lecsó, a magyar konyha egyik jellegzetes étele, tökéletes módja a szezonális zöldségek, mint a paprika és a paradicsom felhasználásának. A nyári hónapokban bőségesen elérhető friss alapanyagokat ilyenkor érdemes minél többféle módon tartósítani, hogy az év többi részében is élvezhessük az ízeket. Az egyik legpraktikusabb módszer a száraz dunszt alkalmazása, amelynek segítségével hosszú ideig eltarthatjuk az elkészített lecsót.

Az elrakott lecsóval egyszerűen és gyorsan varázsolhatunk nyári ízeket a tél közepén is az asztalra!

Lecsó télire

 

Így készíts Lecsót télire!

A recept elkészítéséhez mossuk meg a zöldségeket. A vöröshagyma külső vörös héjait távolítsuk el, majd vágjuk karikára. A paprika magházát vágjuk ki és a paradicsommal együtt szintén karikázzuk fel.

Egy főzőedényben hevítsük fel a zsiradékot, majd adjuk hozzá a vöröshagymát. Közepes hőmérsékleten 3-5 perc alatt pároljuk üvegesre. Ekkor adjuk hozzá a paprikát, keverjük el. Fedjük le és főzzük közepes hőfokon 10 percig.

Ha letelt az idő, adjuk hozzá a paradicsomot és a fűszereket. Keverjük meg, majd lefedve főzzük további 10 percig.

Amikor kész, keverjük át még egyszer és töltsük üvegekbe.

Hogyan és miért kell csírátlanítani az üvegeket a befőzés előtt? Kattints ide!

Lecsó télire befőzés

Az üvegekre tekerjük rá szorosan a fedőket, majd még melegen csomagoljuk be takarókba, törölközőbe, ezzel biztosítva a lassú lehűlést, ami a tartósításhoz kell.

Két-három nap alatt teljesen kihűl, ezután mehet is a kamrapolcra!
Ha kíváncsi vagy, hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!

TUDTAD?

A száraz dunszt eljárás lényege, hogy a forrón üvegbe töltött ételt légmentesen lezárjuk, majd szigetelt helyen lassan hűtjük le. Ezáltal a befőtt sokáig megőrzi frissességét, ízét és tápanyagait, anélkül, hogy külön tartósítószert kellene hozzáadnunk. Az így eltett lecsó különösen jól jön a hideg hónapokban, amikor a friss paprika és paradicsom már nem elérhető, vagy csak gyenge minőségben és drágán vásárolható meg.

Hozzávalók

  • 1800 g paprika
  • 900 g paradicsom
  • 300 g vöröshagyma
  • 2 ek zsír
  • 1 tk őrölt feketebors
  • 4 tk csemege fűszerpaprika
  • 3 tk só
Hirdetés
Az ország legújabb gasztro- és recept magazinja!

Legnépszerűbb cikkek
Hirdetés
Kövesd a Dizájnkonyha recepteket a Youtubeon!

Hirdetés
dns központ

  • 1800 g paprika
  • 900 g paradicsom
  • 300 g vöröshagyma
  • 2 ek zsír
  • 1 tk őrölt feketebors
  • 4 tk csemege fűszerpaprika
  • 3 tk só
Hirdetés
fenntartható vásártér dizájnkonyha

próbáld ki a többi receptünket is!

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Reklámblokkoló észlelve

Észleltük, hogy hirdetésblokkolót használsz.
Kérjük, támogass bennünket a blokkolók letiltásával.