A durum búza egy speciális, kemény búzafajta, amely elsősorban tészták készítéséhez használt alapanyag. A durum búza különlegessége, hogy keményebb, mint a hagyományos búzafajták, és magasabb fehérje tartalommal rendelkezik, ami jobb rugalmasságot és tartást biztosít a belőle készült tésztáknak.
Ezért is használják leggyakrabban tészták, például spagetti, penne, vagy szélesmetélt (tagliatelle) előállításához.
A durum liszt különösen alkalmas tészta készítésére, mivel a belőle készült tészták főzés közben nem esnek szét, hanem megtartják formájukat és állagukat.
A durum tészta egészségesebb alternatíva is lehet a hagyományos tésztához képest, mivel lassabban emeli meg a vércukorszintet, így hosszabb ideig biztosít energiát és telítettség érzetet.
Így készítsd el a Kapros túrós metélt receptet!
Első lépésként készítsük el a tésztát. A lisztet mérjük ki, adjunk hozzá pár csipet sót, majd a langyos vizet. Keverjük el, majd gyúrjuk 8-10 percig, amíg a tészta szépen össze nem áll.
Csomagoljuk be, majd tegyük hűtőbe egy órára állni. Ezután osszuk négy részre, és nyújtsuk ki 2 mm vékonyra, négyzetes alakban. Nyújtás és vágás közben lisztezzük. Hajtogassuk össze hosszában, majd vágjunk 1 cm széles csíkokat belőle.
Egy főzőedényben forraljunk vizet, majd adjuk hozzá a tésztát és 5 perc alatt készre főzzük. Szűrjük le és locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal, hogy ne tapadjon össze.
Egy serpenyőben hevítsünk olívaolajat, majd adjuk hozzá a felkockázott bacont. Pirítsuk meg, majd vegyük le a tűzről. Adjuk hozzá a túrót, sót, borsot, fokhagyma granulátumot, majd kaprot. Locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal, és keverjük el.
Kanalazzuk a kifőzött tésztára, tálaláskor díszítsük friss kaporra.
A recept létrejöttét az ÍZMESTER támogatta!
Ha kíváncsi vagy, hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!