A káposztát vágjuk félbe, majd negyedeljük. Vágjuk ki a torzsáját és így vágjunk belőle vékony szeleteket.
A fokhagymákat tisztítsduk meg és fokhagyma törővel zúzzuk össze.
Egy serpenyőben kezdjük el hevíteni a zsírt, majd adjuk hozzá a fokhagymát. 1-2 percig pirítsuk, ezután mehet bele az összevágott káposzta is. Magas lángon pirítsuk 2-3 percig, amíg kicsit össze nem esik, majd adjuk hozzá a cukrot és keverjük el alaposan. Figyeljünk rá, hogy alkalmanként átkeverjük, nehogy odaégjen.
Közben tegyük fel a tésztának való vizet és főzzük ki a tésztát.
A káposztát még mindig magas hőfokon, gyakori kevergetés mellett pároljuk/pirítsuk, amíg át nem fő és kicsit meg nem barnul. Ehhez nagyjából 15-20 percre lesz szükség, félidőnél pedig adjunk hozzá 100 ml vizet is. Sózzuk, borsozzuk.
A sütőt melegítsük elő 200 C fokra. Egy tepsire rakjunk sütőpapírt, helyezzük rá a sonka szeleteket. Tegyünk rá még egy sütőpapírt, majd egy másik tepsit, ami teljes felületén lelapítja a sonkákat. Tegyük így a sütőbe és süssük 10 percig. Így szép lapos, roppanós sonka szeleteket kapunk, ami összetörve tökéletes roppanós elem lesz a tésztához.
Ha erre nincs időnk, vagy nem szeretnénk a tepsikkel bajlódni, kockázzuk fel a sonkát és süssük ki serpenyőben.
Ha a tészta elkészült, szűrjük le és adjuk a káposztához. Keverjük át alaposan. Tálaljuk, majd a tetejét szórjuk meg az elkészített sonka chips-el.