Hirdetés
fenntartható vásártér dizájnkonyha
Klasszikus Ír kávé

Klasszikus Ír kávé

Az Ír kávé mondhatni a kávékoktélok ősanyja, és már a 19. században szolgáltak fel kávéházakban tejszínnel és alkohollal párosított kávékoktélokat. A ma alkalmazott Klasszikus Ír kávé recept kialakulását az 1950-es évek Írországához kötik a benne lévő ír whiskey pedig a névadásért felelős.

Tippek a tökéletes ír kávé készítéséhez:

  • Az ír kávét a forró kávé és a hideg tejszín találkozása teszi igazán különlegessé. Ahhoz, hogy a kávé igazán forró maradjon, melegítsd elő forró vízzel azt a poharat, amibe le fogod főzni. Öntsd tele forró vízzel, majd mielőtt beleöntöd a kávét, öntsd ki belőle a forró vizet.
  • A barna cukor sokkal jobb ízt kölcsönöz neki, amit 1:1 arányban használat előtt keverj el forró vízzel, amíg teljesen fel nem oldódik benne a cukor. Erre azért van szükség, mert az Ír kávét nem keverjük össze a tejszínnel fogyasztás közben, így a cukor sem fog rendesen elkeveredni benne, ha csak úgy hozzáadod.
  • Így fogyaszd: A tejszínhabot ne keverd el a kávéban, hanem hagyd, hogy a kávé a tejszínen át kerüljön a szádba!
  • Használj minőségi alapanyagokat! A kávé esetében a vaníliás, gyümölcsös aromájú frissen őrölt szemes kávé még tovább fokozhatja a kávézás élményét! A Teeling Small Batch a legjobb ír blended whiskey, gabona- és maláta whiskey házasításából rumoshordóban finiselve plusz fűszerességet kölcsönöz az italunknak.

 

Teeling Small Batch

Az Ír kávé elkészítéséhez első lépésként keverjük el a cukrot forró vízzel, hogy feloldódjon. A cukorszirupot 1:1 arányban (2 tk barna cukor – 2 tk forró víz) készítsünk el. Ha jobban szeretjük a kevésbé édes kávét, használjunk 1 tk barna cukrot 1 teáskanál forró vízzel elkeverve.

Ezután mérjük ki a whiskey-t: gyengébb kávékoktélt készítünk, ha 2 cl whiskey-t adunk hozzá. Keverjük el benne a cukorszirupot, majd öntsük a pohárba, amiben tálalni fogjuk a kávét.

Főzzük le a presszó kávét, majd öntsük a whiskeyre. Ezután a habtejszínt villával, vagy shakerben, ha van tejhabosítóval 30-40 másodpercig keverjük, amíg kicsit be nem sűrűsödik, nem kell felverni rendesen.

tee 3

Kanalazzuk a kávé tetejére és már fogyaszthatjuk is!

Ha kíváncsi vagy, hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!

A recept létrejöttét a Whiskynet.hu támogatta.

Csak 18 éven felülieknek! Fogyaszd felelősséggel!

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Dizájnkonyha (@dizajnkonyha) által megosztott bejegyzés

TUDTAD?

Whisky vagy whiskey? Egyszer így, egyszer meg úgy írva látod és nem érted miért? Whisky az, ami Skóciában, Kanadában és Japánban kerül palackozásra. Whiskey pedig az Írországban készül. Az USA-ban a legtöbb whiskey whiskey, de van pár kivétel, ami whisky. Az írásmód a készítés helyére vonatkozik, de nem utal a készítés módjára.

Hozzávalók

  • 80 ml kávé
  • 4 cl ír whiskey
  • 50 ml 30%-os habtejszín
  • 2 tk barnacukor
Hirdetés
Dizájnkonyha az ország legújabb online gasztro magazinja!

Legnépszerűbb cikkek
Hirdetés
Dizájnkonyha Magyarország legújabb online recept magazinja!

Hirdetés
Kövesd a Dizájnkonyha recepteket a Youtubeon!

  • 80 ml kávé
  • 4 cl ír whiskey
  • 50 ml 30%-os habtejszín
  • 2 tk barnacukor
Hirdetés
Iratkozz fel a Dizájnkonyha hírlevélre!

próbáld ki a többi receptünket is!

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Reklámblokkoló észlelve

Észleltük, hogy hirdetésblokkolót használsz.
Kérjük, támogass bennünket a blokkolók letiltásával.

a hatodik szeretetnyelv