Töredelmesen bevallom, hogy rengeteg olyan rizst készítettem már, amivel simán vakolni lehetett volna. Aztán rátaláltam egy tök jó videóra, aminek köszönhetően olyan pergős lett a rizs, hogy még a könnyem is kicsordul.
Ha te is fürödtél már be ezzel, akkor itt az ideje, hogy megtudd, hogyan lesz tökéletesen pergős a rizs!
A pergős rizs titka
A logika azt diktálná, hogy a rizst tök egyszerű elkészíteni, hiszen csak követni kell az utasításokat a csomagoláson és voilá.
Ennél azért kicsit bonyolultabb a helyzet.
Mosás
Először is, mérd ki pontosan a rizs mennyiségét, hiszen később ehhez viszonyítva kell majd vízzel felöntened. Most az egyszerűség kedvéért, számoljunk 500 grammos mennyiséggel. Ezután tedd a rizst egy szűrőbe, majd alaposan mosd át hideg vízzel.
Ha tényleg pergős rizst szeretnél, akkor ezt a lépést nem szabad kihagyni, hiszen ilyenkor mosod le róla a keményítőt és ennek köszönhetően lesz puha.
Piríts oda
A rizst tedd egy olyan edénybe, ahol jól szét tud terülni, majd önts annyi olajat rá, hogy beterítse a rizsszemeket. Érdemes magasabb hőfokon kezdeni, majd később lejjebb venni. Ha szükséges, önts még hozzá egy kis plusz olajat. Pirítsd a szemeket egészen addig, amíg mindegyik ki nem fehéredik.
Mennyi víz kell a rizshez?
Ha már mindegyik rizsszem kifehéredett, akkor kétszeres mennyiségű vízre lesz szükséged.
Pergős rizs főzése
Miután felforrt a víz, tekerd takarékra és amikor már főzelékes, kásás állagú, ízesítsd ízlés szerint. Ekkora mennyiséghez két csapott teáskanál sóra lesz szükséged és egy kis borsra, de ha szeretnéd felturbózni, akkor kvázi bármit rakhatsz bele: petrezselymet, fokhagymát (Gordon Ramsay például kardamommal és ánizzsal ízesíti).
Ha a rizs már teljesen megpuhul (ez nagyjából 20 perc lesz), keverd meg, majd kapcsold ki a tűzhelyet és a fedő alatt hagyd még párolódni 5 percig.
Na és a végeredmény? Tökéletesen pergős, puha és finom lesz a rizs – olyan, amivel még a legszigorúbb anyóst is leveheted a lábáról.
Szerző: Horváth Tomi