A Gombás Rizottó elkészítéséhez a gombákat megmossuk, majd felszeleteljük.
Egy serpenyőt felhevítünk, majd kevés olívaolajon elkezdjük párolni az összezúzott fokhagymát 2-3 percig. Majd jöhet a feldarabolt gomba, amit pirítsunk 4-5 percig. Közben adjuk hozzá a fűszereket is.
Ezután hozzáadjuk a rizst és addig pirítjuk, amíg ki nem fehéredik. Figyeljünk rá, hogy nehogy leégessük, és keverjük át gyakran. Ehhez a folyamathoz elég 1-2 perc.
Ha ezzel megvagyunk adjuk hozzá a fehérbort és közepes hőfokon pároljuk addig, amíg az illata már nem erősen alkoholos.
Amikor a bor már majdnem teljesen elpárolog, adjuk hozzá az alaplevelet. Keverjük el alaposan, majd alacsony hőfokon hagyjuk főni. Alkalmanként keverjük át, majd főzzük addig, amíg már majdnem teljesen beszívta az alaplevet a rizs.
Ekkor kezdjük el hozzáadni a vizet 3-4 részletben, közepes hőfokon főzve. Amikor elhasználtuk a vizet és megpuhult a rizs, hagyjuk ismét majdnem teljesen elpárologni a vizet, majd vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a vajat. Keverjük el benne, amíg elolvad.
Tálaláshoz parmezánt reszeltem rá.
Ha kíváncsi vagy, hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!