Miért eszünk Húsvétkor tormát?
A keresztény kultúrában a torma Jézus szenvedésének emlékét őrzi, de a növény köré szőtt régi néphagyományok is hozzájárulnak ennek a szokásnak az elfogadásához. A torma erős illata és íze révén régen úgy vélték, elűzi a kártékony szellemeket.
Az Ízmester Tormák között pedig a hagyományos csemege és csípős mellett még egy különleges áfonyás ízesítést is találtok!
Így készül a főtt csülök!
A csülköt átmosom, majd egy nagy főzőedénybe teszem. Felöntöm annyi vízzel, ami elfedi, majd hozzáadom a fűszereket. A gazdagabb íz érdekében használhatunk hagyományos só helyett, füstölt sót.
Lefedve 2,5-3 órán át főzzük közepes lángon, amíg a csontot már érezzük, hogy mozog a hús között. Vegyük ki a főzővízből, majd még melegen vegyük ki belőle a csontokat. Ezután tekerjük be tiszta konyharuhába jó szorosan, hogy kiszorítsuk a csont helyén maradó üres részeket. Ha betekertük a konyharuhába kötözzük meg jó szorosan. Hagyjuk kihűlni, majd tegyük hűtőbe 12 órára.
Ezután bontsuk ki a csomagolásunkból és már szépen tudjuk szeletelni.
Kínáljuk friss zöldségekkel, főtt tojással és tormával!
Ha kíváncsi vagy, hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót.
A recept létrejöttét az ÍZMESTER támogatta!