Hirdetés
Az édesburgonya nemcsak egészséges, de nagyon finom is.

Ezért egészséges az édesburgonya

Írtunk már egy kisebb szerelmi ódát a bulgurhoz, ami a különleges íze mellett egészséges és diétás is.

Van azonban mellette egy másik, említésre méltóan szuper kis köret, ami nem más, mint az édesburgonya, ami a klasszik burgonya előnyeit, ötvözi, némi kis extrával.

 

De miért is jó az édeskrumpli?

A hagyományos krumplihoz képest az édesburgonya kevesebb kalóriát és szénhidrátot tartalmaz, emellett magasabb az A-vitamin-tartalma is, ami erősíti az immunrendszert, valamint jó hatással van a bőrre és a látásra.

Ráadásul a napi ajánlott A-vitamin bevitelt már egyetlen darab édesburgonyával fedezheted (legalább egy betű letudva a vitamin ABC-ből).

Az édesburgonya ezenkívül C- és B6-vitaminban is gazdag, amelyek fontos vitaminok, többek között segítenek megőrizni az agy és az idegrendszer egészségét.

A batáta remek kálium- és magnéziumforrás is, amelyek segítenek szabályozni a vérnyomást, hozzájárulva így a szív-és érrendszer egészségéhez.

Egy külön kis érdekesség, hogy egy átlagos méretű édesburgonya körülbelül négy gramm növényi rostot tartalmaz, ami így közvetve segíti a fogyást, alacsonyan tarthatja a koleszterint és bizony segíthet megelőzni a II-es típusú cukorbetegséget is.

 

édesburgonya gnocchi recept tejszínes parmezán szósszal

 

Tényleg sok benne a szénhidrát?

Attól függ, mihez képest. Keményítőtartalmú gyökérzöldségként ugyanis az édesburgonya valóban több szénhidrátot tartalmaz, mint a nem keményítőtartalmú zöldségek, például a brokkoli.

(Összehasonlításképpen például fél csésze édesburgonya körülbelül 13 gramm szénhidrátot tartalmaz, míg ugyanennyi brokkoli körülbelül 3 grammot).

De nézd a jó oldalát: az édesburgonya így több energiát biztosít. Bármennyire is szidják és démonizálják ugyanis őket, a szervezetnek szüksége van szénhidrátra. (Csak ugye nem mindegy, hogy miből és mennyi szénhidrátot viszünk be.)

 

Hogyan a legegészségesebb az édeskrumpli?

El kell keserítsek mindenkit, de sajnos nem az édeskrumpli hasáb a legegészségesebb alternatíva (pedig de jó is lenne…)

Ha édeskrumplit vásárolsz, válassz minél sötétébb színűt, hiszen ezeknek a legmagasabb a tápanyagtartalma.

Ráadásul nem kell meghámozni sem, hiszen sokkal egészségesebb héjával együtt fogyasztani, mert ebben található a legtöbb rost és antioxidáns. Egész egyszerűen alaposan mosd meg és törölgesd le – ennyi az egész.

Szerencsére mind a párolás, mind a sütés és a főzés megőrzi a krumpli tápanyagtartalmát.

Készíthetsz belőle édeskrumpli pürét is, amihez még receptet is találsz az oldalon!

A legjobb, ha sütőben alacsony hőfokon extra szűz olíva olajon sütöd meg, így ugyanis még egészségesebb. Vigyázz azonban, hogy a sütőt maximum 150 fokra állítsd, 165 fok felett ugyanis az olívaolaj már elég.

Ha van kedved tegyél egy próbát a kedvenc Édesburgonya Gnocchi receptünkkel, extra kiadós gombaraguval!

 

Grillezett cukkini chilis-köményes édesburgonya pürével

Na, de lássuk mi van benne

200 gramm édesburgonya tápanyagtartalma, héjával együtt:

Kalória: 180
Szénhidrát: 41 g
Fehérje: 4 g
Zsír: 0,3 g
Rost: 6.6 g
A-vitamin: a napi ajánlott bevitel (RDA) 213%-a
C-vitamin: a napi ajánlott bevitel (RDA) 44%-a
Mangán: a napi ajánlott bevitel (RDA) 43%-a
Réz: a napi ajánlott bevitel (RDA) 36%-a
Pantoténsav: a napi ajánlott bevitel (RDA) 35%-a
B6-vitamin: a napi ajánlott bevitel (RDA) 34%-a
Kálium: a napi ajánlott bevitel (RDA) 20%-a
Niacin: a napi ajánlott bevitel (RDA) 19%-a

 

Szerző: Horváth Tomi

Hirdetés
karácsony banner 300x600

Legújabb receptek
Hirdetés
Dizájnkonyha Magyarország legújabb online recept magazinja!

Hirdetés
dns központ

Hirdetés

olvass bele a többi cikkbe is!

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Reklámblokkoló észlelve

Észleltük, hogy hirdetésblokkolót használsz.
Kérjük, támogass bennünket a blokkolók letiltásával.