A langyos tejben egy teáskanál cukrot elkeverek, majd beleszórom az intant élesztőt és hagyom felfutni.
Ezalatt a tojásokat habverő segítségével a cukorral habosra keverem. Közben 40 g vajat megolvasztok.
Hozzáadom a lisztet és a felfuttatott élesztőt. Elkezdem dagasztani kb 3-4 percig. Ha összeállt a tészta hozzáadom a megolvasztott vajat, majd 10 percig dagasztom.
Mikor kész kézzel kicsit átgyúrom, majd cipót formázok belőle és lefedve 60 percig kelesztem.
Amikor az idő lejárt a tésztát két részre osztom, cipót formálok belőlük és még 20 percig letakarva kelesztem.
A diót ezalatt apróra szeletelem.
Ezután a tésztát két részre osztom: téglalap alakúra nyújtom, amilyen vékonyra csak lehet. A maradék 20 g vaj felével megkenem a felületét, majd megszórom a dió felével.
A hosszabb oldalától indítva szorosan feltekerem a tésztát, majd hosszában félbevágom. A tészta belsejét felfelé fordítva feltekerem, mint egy kakaós csigát. Ezután a másik felét is ugyanígy feltekerem majd a másik csiga tetejére helyezem.
Ugyanezt csinálom a másik adag tésztával is. Kerek, kis méretű, kb 20 cm átmérőjű formába teszem, majd még egy óráig kelesztem.
A sütőt előmelegítem 180 C fokra, majd 25 perc alatt készre is sütöm. Ha mindkét kalács kisült egy evőkanál mézet leforrázok 3 ek vízzel és kívülről lekenem vele a kalácsokat.
Ha kihűlt szeletelem.