A Tiramisu olasz eredetű desszert, mely klasszikus verziójában mascarpone, tojás, kávé, savoiardi keksz és kakaópor kombinációjából készül.
A világ konyháiban azonban számtalan változata ismert, az egyik ilyen népszerű variáció a Citromos Tiramisu.
Ez a frissítően savanykás változat a nyári napokon különösen kellemes hat, hiszen a citrom frissessége tökéletesen ellensúlyozza a tiramisu édességét. Engedjék meg, hogy bemutassam, hogyan készíthetitek el ezt az ízletes, citromos változatot a hagyományos olasz desszertből!
Első lépésként készítsük el a citromkrémet. A cukrot mérjük ki, és reszeljük bele egy fél citrom héját. Használjunk bio vagy kezeletlen citromot. Keverjük el és hagyjuk állni 5-10 percig.
A citromokat ezután csavarjuk ki és szűrjük át. Körülbelül két és fél citromra lesz szükségünk a kívánt mennyiséghez.
A tojásokat üssük fel egy főzőedénybe és egy habosítsuk ki kézi habverővel pár perc alatt. Adjuk hozzá a cukrot, majd a citromlevet és keverjük el.
Közepes hőfokon, folyamatos kevergetés mellett főzzük, amíg fel nem forr és be nem sűrűsödik. Vegyük le a főzőlapról és még melegen adjuk hozzá a felkockázott vajat. Keverjük, amíg fel nem olvad a vaj és egyneművé nem válik a krémünk. Tegyük félre és hagyjuk kihűlni.
Amíg a citromkrém hűl, készítsük el a cukorszirupot, amibe a babapiskótákat fogjuk mártani. Ehhez forraljuk fel a vizet, majd adjuk hozzá a cukrot. Reszeljük bele fél citrom héját és csavarjunk bele egy fél citromot. Magas hőfokon forraljuk 2-3 percig, amíg kicsit sűrűbb nem lesz és szirupos.
Tegyük félre, amíg elkészítjük a krémet a tiramisuhoz.
A tejszínt habosítsuk ki gépi habverővel. Egy külön tálba mérjük ki a mascarponét és habverővel lazítsuk fel. A porcukrot szitáljuk át, majd adjuk a mascarponéhoz a citromkrém felével együtt, keverjük el a habverővel. Majd adjuk hozzá a felvert tejszínhabot is és spatulával vagy fakanállal keverjük el, hogy ne törjük össze a tejszínhabot.
A babapiskótákat forgassuk meg a cukorszirupban, majd kezdjük el rétegezni a tiramisut. Ehhez egy 20×30 cm méretű sütőedényt használtam. Első sorban tegyük a babapiskótákat egymás mellé, majd mehet rá a krém fele. Újabb réteg szirupba áztatott babapiskóta, a krém második fele. Simítsuk a felszínét egyenletesre, majd kanalazzuk rá a korábban félrerakott kimaradt citromkrémet. A tetejét díszíthetjük citrom szeletekkel. Tegyük hűtőbe legalább 2-3 órára.
A Tiramisu elkészítéséhez ajánlom a Házi Babapiskóta receptemet, amit ide kattintva találsz!