A Bakonyi sertésszelet egy klasszikus magyar étel, nevét a festői szépségű Bakony-hegységről kapta. Ez a fogás a magyar konyha egyik gyöngyszeme, ahol a szaftos sertéshúst gazdag gombás-tejfölös mártás öleli körül, harmonikus, fűszeres ízvilággal.
A magyaros konyha hagyományaihoz hűen a paprikás és a tejfölös ízek dominálnak benne, amelyek egyedi, otthonos karaktert kölcsönöznek az ételnek. A bakonyi ételek általában a gombás-tejfölös alap miatt kapták a nevüket, és remekül tükrözik a régió ízvilágát, ahol a gomba és a tejtermékek kiemelt szerepet játszanak a helyi gasztronómiában.
Ez az étel nemcsak finom, de a vendégváró asztalok egyik kedvence is, különösen, ha frissen főtt galuskával tálaljuk.
Így készítsd el a Bakonyi sertésszelet receptet!
Első lépésként a sertéskarajt enyhén kiklopfoljuk, majd mindkét oldalát megszórjuk sóval és borssal. Hagyjuk állni, közben készítsük elő a zöldségeket: a hagymát apróra vágjuk, a gombát negyedeljük, a paprikát kockázzuk fel.
Hevítsük fel a zsírt egy magas falú serpenyőben, majd a hússzeleteket pirítsuk meg mindkét oldalukon, hogy kérget kapjanak. Amikor kifehéredett jó is. A megpirult szeleteket szedjük ki egy tányérra, és tegyük félre.
Ugyanabban a serpenyőben a visszamaradt zsiradékon pirítsuk üvegesre a vöröshagymát, majd adjuk hozzá a paprikát és a gombát. Szórjuk meg a fűszerkeverékkel, fűszerpaprikával, sóval, adjuk hozzá a sűrített paradicsomot, és a vizet. Keverjük el és melegítsük magas lángon, amíg forrni nem kezd.
A magyaros ízek kedvelőinek készült az Ízmester Magyaros sültek fűszerkeverék, mely hozzáadott ízfokozó, tartósítószer és mesterséges színezék nélkül készül. Az alapját a válogatott, kiváló minőségű fűszerpaprika adja, ami garantálja az ételek élénk színét és karakteres ízét.
Pörkölthöz, gulyáshoz vagy sült húsokhoz is tökéletes választás!
Tegyük vissza a hússzeleteket a serpenyőbe, majd közepes lángon pároljuk 30-35 percig, amíg a hús teljesen megpuhul, és az ízek jól összeérnek.
Amikor a hús már puha, a tejfölt keverjük simára a liszttel, majd adjunk hozzá egy keveset a forró szaftból, hogy hőkiegyenlítést végezzünk. Keverjük simára, ezután pedig a habarást csorgassuk vissza a serpenyőbe, folyamatosan kevergetve, hogy csomómentes legyen. Melegítsük össze az egészet pár perc alatt, hogy a mártás besűrűsödjön.
A kész Bakonyi sertésszeletet frissen főtt nokedlivel tálaljuk. Szórjunk a tetejére frissen vágott petrezselymet, és élvezzük ezt a hagyományos magyar fogást!
A recept létrejöttét az ÍZMESTER támogatta!
Ha kíváncsi vagy, hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Dizájnkonyha | Takács Kriszti (@dizajnkonyha) által megosztott bejegyzés