Hirdetés
Almás Fahéjas tejbegríz

Almás Fahéjas tejbegríz

A recept támogatója:

ízmester logo

A tejbegríz egy népszerű, egyszerűen elkészíthető édesség Közép- és Kelet-Európában, különösen Magyarországon, amelyet sokan gyerekkoruk egyik meghatározó ízeként tartanak számon.

A tejbegríz alapja a búzadara (gríz), amit tejben felfőznek, majd cukorral és esetleg vaníliával ízesítenek. A tejbegríz története egészen a 19. századra nyúlik vissza, amikor a búzából készült dara népszerű alapanyaggá vált, különösen a gyorsan elkészíthető, tápláló ételekhez. Mivel könnyű elkészíteni és sokféle módon ízesíthető (például kakaóval, fahéjjal vagy lekvárral), gyorsan közkedvelt lett a családi konyhákban.

Almás Fahéjas tejbegríz recept

A tejbegríz változatai különböző európai országokban is megtalálhatók: Németországban például „Grießbrei”-ként ismert, és gyümölcsökkel tálalják, míg az olaszoknál a „semolino” hasonló módon készül. A tejbegríz tehát egy egyszerű, mégis időtálló recept, amely a közös kulináris hagyomány része.

 

Így készítsd el az Almás-fahéjas tejbegrízt!

Az almát hámozzuk meg, távolítsuk el a magházat. Másfél almát reszeljünk le nagylyukú sajtreszelőn, egy felet pedig tegyünk félre a díszítéshez.

A vajat egy kisebb főzőedényben közepes hőfokon hevítsünk fel, majd adjuk hozzá a reszelt almát. Pároljuk 1-2 percig. Szórjuk meg a fahéjjal, majd következhet a vanília és a tej.

Az Ízmester Őrölt Fahéj egy rendkívül sokoldalú fűszer, gazdagítja a süteményeket, kekszeket és desszerteket, de forró italok, teák, forralt borok vagy kávék ízét is különlegessé varázsolja.

ízmester fahéj

Adjuk hozzá a cukrot is. Alacsony hőfokon, folyamatos kevergetés mellett adjuk hozzá több részletben a búzadarát.

Kevergessük addig, amíg a tej fel nem melegszik és be nem sűrűsödik és krémessé nem válik a tejbegríz.

A félretett almából vágjunk vékony szeleteket, és egymáson elcsúsztatva legyezőszerűen tűzzük a négy részre osztott tejbegrízek tetejére. Szórjuk meg egy kevés fahéjjal és tálalhatjuk is!

A recept létrejöttét az ÍZMESTER támogatta!

Ha kíváncsi vagy, hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!

TUTI TIPP

Ha folyósabban szereted a tejbegrízt, adj hozzá kevesebb búzadarát, ~140 grammot.

A recept támogatója:

ízmester logo

Hozzávalók

  • 800 ml tej
  • 165 g búzadara
  • 100 g cukor
  • 2 db alma
  • 1 tk vanília kivonat
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 ek vaj
Hirdetés
Az ország legújabb gasztro- és recept magazinja!

Legnépszerűbb cikkek
Hirdetés
Kövesd a Dizájnkonyha recepteket a Youtubeon!

Hirdetés
dns központ

  • 800 ml tej
  • 165 g búzadara
  • 100 g cukor
  • 2 db alma
  • 1 tk vanília kivonat
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 ek vaj
Hirdetés
fenntartható vásártér dizájnkonyha

próbáld ki a többi receptünket is!

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Reklámblokkoló észlelve

Észleltük, hogy hirdetésblokkolót használsz.
Kérjük, támogass bennünket a blokkolók letiltásával.