Hirdetés
Áfonyás Bagel

Áfonyás Bagel

A bagel szorosan kapcsolódik a zsidó konyhához és kultúrához. Gyakran fogyasztották szombati napokon és ünnepi alkalmakkor. A bagel népszerűsége az évek során töretlenül nőtt, ami részben annak köszönhető, hogy sokféleképpen variálható.

A bagel ma már nem csak a hagyományos zsidó konyha része, hanem a nemzetközi gasztronómia egyik kedvence. Kávézókban, pékségekben és éttermekben egyaránt megtalálható, és gyakran használják szendvicsek alapjaként.

Népszerűsége részben annak is köszönhető, hogy könnyen szállítható és fogyasztható útközben, ami a rohanó életmódhoz jól illeszkedik.

Tudj meg mindent a bagel történetéről! Kattints ide!

Áfonyás Bagel recept

 

Így készítsd el az Áfonyás Bagel receptet!

A bagel elkészítéséhez első lépésként tegyük a megmosott áfonyát egy kisebb főzőedénybe. Alacsony hőfokon, gyakori kevergetés mellett kb 5 percig melegítsük, amíg elkezd levet engedni.

Ezután tegyük félre és hagyjuk kihűlni.

Az élesztő felfuttatásához keverjük el a cukrot a langyos vízben. Adjuk hozzá az élesztőt, keverjük el, majd hagyjuk 15 perc alatt felfutni.

Áfonyás Bagel recept

A lisztet mérjük ki, adjunk hozzá egy csipet sót, a felfuttatott élesztős vizet és az áfonyát. Dagasszuk 10 percig. Ha kész, ragacsos tésztát kell kapnunk. Kezünket és egy edényt kenjük ki olajjal. Formázzunk cipőt a tésztából és letakarva kelesszük 90 percig.

Enyhén lisztezett felületen osszuk 4 részre, majd formázzunk cipókat belőle. Lefedve kelesszük újabb 20 percig. Ha letelt az idő a cipók közepébe mélyesszük az ujjunkat. Lyukasszuk át, ezzel megformázva a bagel jellegzetes alakját.

Áfonyás Bagel recept

Takarjuk le és kelesszük újabb 30 percig. Egy főzőedényben forraljunk vizet, adjunk hozzá 2 ek mézet, majd tegyük bele a bageleket, oldalanként főzzük 1-1 percig. Majd emeljük ki és tegyük sütőpapírral bélelt tepsire.

A sütőt melegítsük elő légkeverésen 200 C fokra, majd süssük a bageleket kb. 20 percig.

Ha kész, hagyjuk kihűlni.

Ha kíváncsi vagy, hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!

TUDTAD?

Az egyik érdekes városi legenda szerint a bagelt III. Sobieski János lengyel király 1683-as győzelme ihlette a törökök felett, és a péksütemény kerek alakja a kengyelt (németül “Bügel”) szimbolizálja. Bár történelmi bizonyítékok nem támasztják alá ezt a történetet, hozzájárult a bagel romantikus mítoszának kialakulásához.

Hozzávalók

  • 260 g kenyérliszt
  • 100 g áfonya
  • 80 ml langyos víz
  • 1 csomag instant élesztő
  • 2 tk kristálycukor
  • 2 ek méz
  • 1 csipet só
Hirdetés
Az ország legújabb gasztro- és recept magazinja!

Legnépszerűbb cikkek
Hirdetés
Kövesd a Dizájnkonyha recepteket a Youtubeon!

Hirdetés
dns központ

  • 260 g kenyérliszt
  • 100 g áfonya
  • 80 ml langyos víz
  • 1 csomag instant élesztő
  • 2 tk kristálycukor
  • 2 ek méz
  • 1 csipet só
Hirdetés
fenntartható vásártér dizájnkonyha

próbáld ki a többi receptünket is!

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Reklámblokkoló észlelve

Észleltük, hogy hirdetésblokkolót használsz.
Kérjük, támogass bennünket a blokkolók letiltásával.