A Rákóczi túrós hagyományos magyar desszert, ami Rákóczi János szakácsmester munkásságát dicséri, még az 1958-as brüsszeli Világkiállítást is megjárta.
Hazánkban már a ‘30-as években is készítették, igazi nagy klasszikus!
Első lépésként készítsük el a tésztát: a lisztet és a porcukrot szitáljuk át, majd adjuk hozzá a vajat és morzsoljuk el alaposan. Amikor ezzel megvagyunk, a vanília kivonat, a reszelt narancshéj és a tojássárgája következik.
Narancs helyett használhatunk citromot is. Mindkét esetben figyeljünk rá, hogy kezeletlen gyümölcsöt használjunk. Ha nincs otthon bio citrusunk, cserélhetjük citromlére is.
Dolgozzuk össze alaposan a tésztát, azonban gyorsan dolgozzunk, hogy a kezünk melegével ne lágyítsuk a vajat. Légmentesen zárjuk le és tegyük hűtőbe minimum egy órára!
Ha nem gombócot formázol belőle, hanem téglalap formát alakítasz belőle gyorsabban lehűl a tésztád!
Ezután nyújtsuk ki kb. 5 mm vastagságúra és szabjuk a tarte formába. Ha nincs ilyen formánk simán tepsiben is egyben kisüthetjük! (ha éppen nem volt időd egy órát pihentetni a tésztát, mint nekem a videóban, akkor nyújtsd két részletben és enyhén lisztezd meg, így könnyebb lesz dolgozni vele)
Szurkáljuk meg villával, majd mehet is a fagyasztóba, amíg teljesen át nem fagy.
Amíg a tészta a fagyóban pihen, készítsük el a krémet. Ehhez a Rögös túrót villával enyhén törjük össze, nem kell krémesíteni! Először is adjuk hozzá a száraz hozzávalókat: a cukrot, a darát, a narancshéjat. Keverjük el, majd mehet bele a többi alapanyag is. Ha megvagyunk fedjük le és tegyük hűtőbe, amíg felhasználásra kerül.
A megfagyott tarte formákat előmelegített sütőben, légkeverésen 180 C fokon 10 percig süssük. Vegyük ki, várjunk 5-10 percet és kenjük le a belsejüket baracklekvárral. Hagyjuk nagyjából kihűlni, majd töltsük meg a túrós töltelékkel.
Jobb esetben van rá elég időnk, hogy teljesen kihűljenek a tarte formák és mielőtt megtöltjük, kivegyük a formából. Mikor meleg még könnyen törik, viszont nem volt időm kivárni, így én inkább benne hagytam és így a végén mikor a kész sütemény már teljesen kihűlt, óvatosan ki tudtam emelni a formából.
Rakjuk vissza a sütőbe légkeverésen 170 C fokra, 15 percre.
Amíg sül készítsük el a tojáshabot. Ehhez a fehérjét kezdjük el robotgéppel kihabosítani. Amikor kezd fehéredni, öntsük hozzá fokozatosan a cukrot. Habosítsuk, amíg tartós habot nem kapunk. Ezt ellenőrizhetjük a habverővel, ha megfordítjuk megáll-e rajta a hab.
Ha elkészült, töltsük habzsákba és díszítő cső segítségével dekoráljuk a tarte-okat kedvünk szerint.
A túrós krém kisütése után szintén várjunk kb 15 percet, mielőtt rákenjük a habot.
A sütőt vegyünk lejjebb, légkeverésen 120 C fokra és süssük benne 15-18 percig. Én szeretem, ha ropogós és nem folyik meg másnapra a hab, így én 18 percig szoktam sütni. Ha krémesen szereted akkor 12-15 perc között lesz megfelelő az állaga.
Hagyjuk teljesen kihűlni, bár túl finom ahhoz, hogy még langyosan egy-kettőnek nyoma ne vesszen…
Ha kíváncsi vagy hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!
A recept elkészítését a Rögös túró támogatta.