A Hortobágyi Palacsinta a magyar konyha egyik ikonikus ételkülönlegessége, amely egy egyedülálló kombinációja a máskor édes palacsintának és a húsos tölteléknek.
A fogás alapja egy vékony, hagyományos magyar palacsinta, melyet ízletes pörkölttel, gyakran csirke-, sertés- vagy marhahúsból készült raguval töltnek meg. Készítsük el mi is!
Első lépésként készítsük el a tölteléket. A húst mossuk át alaposan, a bőrét távolítsuk el, majd kockázzuk fel.
Jöhetnek a zöldségek: a vöröshagymákat tisztítsuk meg és kockázzuk fel.
A paprika magházát vágjuk ki, majd ezt is kockázzuk fel, a paradicsomokat is. A fokhagymát tisztítsuk meg, fokhagyma törővel zúzzuk össze. Egy főzőedényt forrósítsunk fel, adjuk hozzá a zsírt, majd kezdjük el párolni rajta a hagymát. Magas hőfokon, gyakori kevergetés mellett pirítsuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, keverjük el és nagyjából fél percig pirítsuk.
Ha ezzel megvagyunk a felkockázott paprikát és paradicsomot is hozzáadjuk. Fűszerezzük sóval, borssal, fűszerpaprikával, keverjük el és pirítsuk addig, amíg a zöldségek leve el nem fő alóla.
A főzés során mindig nagy hőmérsékleten dolgozzunk. Adjuk a zöldséges keverékhez a húst, pirítsuk addig, amíg ki nem fehéredik, majd öntsük fel körülbelül 200-250 ml vízzel. Forraljuk, amíg el nem fő alóla a hozzáadott víz, majd öntsük fel 500 ml vízzel és forraljuk vissza, amíg sűrű, szaftos nem lesz.
Ha megfőtt a hús, szedjük ki belőle és aprítsuk össze. Adjunk hozzá 100 ml levet a főzőedényből. Keverjük össze és rakjuk félre.
A maradék szaftot húzzuk le kis lángra. A tejfölt keverjük el a liszttel csomómentesen, majd adjunk hozzá egy-két evőkanál levet és keverjük el.
Folyamatos kevergetés mellett beleöntjük a habarást és krémesre főzzük, forraljuk 2-3 percig. Ha darabos marad a mártás, botmixerrel krémesítjük.
Készítsük el a palacsintákat. A tojásokat egy tálban habverővel habosítsuk fel.
A lisztet és a tejet 2-3 részletben adjuk hozzá. Először egy kevés lisztet, ezt keverjük csomómentesre a tojásokkal, majd egy kevés tejet, ezt szintén keverjük simára.
Ezután adjuk hozzá az olajat és egy csipet sót. Keverjük ki, majd adjuk hozzá a szénsavas vizet és keverjük el.
Egy serpenyőt forrósítsunk fel, kevés olajjal kenjük ki. Öntsünk rá kb egy merőkanál tésztát és a csuklónkkal forgatva a serpenyőt, oszlassuk el benne a tésztát.
Pár percig süssük az egyik oldalát, majd fordítsuk meg és a másik oldalát is süssük készre 1-2 perc alatt. Folytassuk ezt addig, amíg az összes tésztát ki nem sütöttük.
A tálaláshoz a palacsinta közepére kanalazzunk 2 evőkanál húst, majd hajtsuk be a két oldalát, tekerjük fel. Helyezzük egy tanyér közepére, majd öntsük le egy adag szósszal. Díszítsük kevés tejföllel és friss petrezselyem levéllel.