A bagel szorosan kapcsolódik a zsidó konyhához és kultúrához. Gyakran fogyasztották szombati napokon és ünnepi alkalmakkor. A bagel népszerűsége az évek során töretlenül nőtt, ami részben annak köszönhető, hogy sokféleképpen variálható.
A bagel ma már nem csak a hagyományos zsidó konyha része, hanem a nemzetközi gasztronómia egyik kedvence. Kávézókban, pékségekben és éttermekben egyaránt megtalálható, és gyakran használják szendvicsek alapjaként.
Népszerűsége részben annak is köszönhető, hogy könnyen szállítható és fogyasztható útközben, ami a rohanó életmódhoz jól illeszkedik.
Tudj meg mindent a bagel történetéről! Kattints ide!
Így készítsd el az Áfonyás Bagel receptet!
A bagel elkészítéséhez első lépésként tegyük a megmosott áfonyát egy kisebb főzőedénybe. Alacsony hőfokon, gyakori kevergetés mellett kb 5 percig melegítsük, amíg elkezd levet engedni.
Ezután tegyük félre és hagyjuk kihűlni.
Az élesztő felfuttatásához keverjük el a cukrot a langyos vízben. Adjuk hozzá az élesztőt, keverjük el, majd hagyjuk 15 perc alatt felfutni.
A lisztet mérjük ki, adjunk hozzá egy csipet sót, a felfuttatott élesztős vizet és az áfonyát. Dagasszuk 10 percig. Ha kész, ragacsos tésztát kell kapnunk. Kezünket és egy edényt kenjük ki olajjal. Formázzunk cipőt a tésztából és letakarva kelesszük 90 percig.
Enyhén lisztezett felületen osszuk 4 részre, majd formázzunk cipókat belőle. Lefedve kelesszük újabb 20 percig. Ha letelt az idő a cipók közepébe mélyesszük az ujjunkat. Lyukasszuk át, ezzel megformázva a bagel jellegzetes alakját.
Takarjuk le és kelesszük újabb 30 percig. Egy főzőedényben forraljunk vizet, adjunk hozzá 2 ek mézet, majd tegyük bele a bageleket, oldalanként főzzük 1-1 percig. Majd emeljük ki és tegyük sütőpapírral bélelt tepsire.
A sütőt melegítsük elő légkeverésen 200 C fokra, majd süssük a bageleket kb. 20 percig.
Ha kész, hagyjuk kihűlni.
Ha kíváncsi vagy, hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!