Hirdetés
secontaste

Te is tehetsz valamit! – Közösségi finanszírozással az ételpazarlás ellen

#Upcycling forradalom

2021 óta kitartóan dolgozunk azon, hogy ínycsiklandó termékeinkkel a megtermelt alapanyagoknak második életet adjunk és ezzel csökkentsük az élelmiszerpazarlást. Az élelmiszerek gyártása és feldolgozása során keletkező úgy nevezett melléktermékek gyakran kidobásra vagy legjobb esetben állati takarmányozásra kerülnek. Pedig az upcyclingnak, vagyis értéknövelő újrahasznosításnak köszönhetően tápanyagban gazdag és nem mellesleg finom ételeket készíthetünk belőlük.

Ezen az alapelven láttak napvilágot először sörtörköly granoláink, amivel a sörgyártás során a malátából megmaradó árpa és/vagy búza őrleménynek adunk még egy esélyt az ízlelőbimbók elcsábítására. De tudtuk, hogy itt még nincs vége és más ropogós lehetőséget rejt még magában a sörtörköly.

 

De mi fán terem az upcycling?
Az újrahasznosítás nagy testvére

Akár az újrahasznosítás nagytesójának is nevezhetjük – magyar fordítás híján. Fenntarthatóbb megoldás, mivel az újrahasznosítás sok energiát igényel a szemét hasznos nyersanyaggá alakításához. Az upcycling ezzel szemben magát a kidobott anyagot használja nyersanyagként, ami kiküszöböli az újrahasznosításhoz szükséges energiát.

 

Hulladék helyett alapanyag

Itt nem egy alapanyag többszörös azonos célú vagy állati takarmányként történő felhasználásásról van szó. Ebből a nézőpontból egy élelmiszeripari melléktermék még mindig rendelkezik tápanyagokkal és kalóriával, és szemét helyett alapanyagnak kell tekintenünk, melyekből új hozzáadott értékű élelmiszerek készülhetnek. Az upcyclingban rejlő lehetőségek előnye a tápláló és termékek iránti tudatos fogyasztói kereslet kielégítése. Az élelmiszerpazarlás rejtett költség és feleslegesen növeli az árakat.

sörtörköly
forrás: www.secontaste.com
Ősrégi hagyomány

A koncepció alapvetően, ősi hagyomány, amely a zsemlemorzsát, a kolbászt, és a pálinkát adta nekünk: a késztetés, hogy minden alapanyagot felhasználjunk, amink van. Ez azon az emberi ösztönön alapul, hogy ne pazaroljuk az ételt. A lényeg, hogy kevesebből többet hozzunk létre, és minden élelmiszert a legmagasabb és legjobb felhasználási szintre emeljük.

 

Kreatív gondolkodásmód

Az upcycling egy másik kulcsfontosságú előnye, hogy eredendően kreatív és multifunkcionális gondolkodásra késztet.

 

Secontaste Brewer’s Cracker avagy Sörtörköly Kréker

Tudatos ropogtatás a sörcsapok közelében, meccs vagy sorozatnézés közben, a kedvenc mártogatósoddal vagy ha gyors éhségoltásra vágysz.

Valljuk be már épp itt volt az ideje kicsit frissteni a vendéglátóhelyeken felszolgált rágcsálnivalók felhozatalát. Büszkék vagyunk, hogy nem csak az ultimate bar snacket sikerült piacra dobnunk, de ezzel a termékkel a kör tényleg bezárult.

sörtörköly secontaste
forrás: www.secontaste.com

Krékerünknek köszönhetően a sörfőzdék már nem csak a sörgyártás során keletkező feleslegként tekintenek a sörtörkölyre. Sokkal inkább értékes alapanyagként, amiből frissen csapolt termékük mellé tudnak a fogyasztóknak és bolygónknak is egészségesebb sörkörcsolyát kínálni.

Vigyázat, az első kóstolók a függőség jeleit mutatják!

 

SörtöRköly, nem tönköly

A sörtörköly a sörgyártás mellékterméke, az édes cefre leszűrése után visszamaradó gabona őrleményt (árpát és/vagy búzát) jelenti. Alkoholtartalma nincs, azonban hihetetlenül gazdag tápanyagokban.

A sörgyártáshoz kapcsolódó összes élelmiszerhulladék közel 85%-át teszi ki. Hazánkban állati takarmányként való “megmentése”, felhasználása a szokásos gyakorlat, noha emberi fogyasztásra is kiválóan alkalmas.

Pár éve még a sörfőző mesterek sem gondolták, hogy az általuk használt maláta reggelizőpehely formájában kaphat második életet. Vagy saját terméküket tökéletesen kísérő sörkorcsolyaként. És a lista itt nem ér véget.

Új superfood született?

A superfood definíciója: tápanyagokban gazdag élelmiszer, amelyet az egészség és a jó közérzet szempontjából különösen előnyösnek tartanak. Ha ezt kiegészítjük a környezetünkre gyakorolt pozitív hatással, akkor bizton állíthatnánk, hogy a sörtörköly bizony superfood. Na de, ezt inkább a hozzáértőkre bízzuk.

Az alapanyag többek között kiváló rostforrás és teli van fehérjével. Természetéből adódóan, a sörtörkölyből készült termékek többnyire magasabb rost, fehérje és csökkentett szénhidrát tartalommal rendelkeznek.

 

Miért támogasd a kampányunkat?

A Brancs közösségi finanszírozó kampánnyal szeretnénk elérni, Hogy minél előbb, egyre több helyen juthass hozzá ízletes bolygóbarát upcycled harapnivalóinkhoz. Célunk, hogy már az 2024-es EB kezdő meccsén ott lehessen krékerünk és akár a hozzád közeli boltba, delikbe is bekerülhessünk, mint alternatív opció.

secontaste
forrás: www.secontaste.com

Tudtad, hogy a Secontaste portfólió bővítésével még annak az esélyét is növeljük, hogy a nagy áruházláncokpolcaira kerüljenek upcycled termékein? Így nem csak a nyári tudatos ropogtatást, de a hosszútávú fejlődésünket is támogatod.

Vásárlásoddal támogass minket és (t)egyél azért, hogy a pazarlásmentes ételek ne csak ínycsiklandóvá, de a mindennapjaink részévé is váljanak!

Támogasd te is az ételmentést, bővebb infóért kattints ide!

 

forrás: www.brancskozosseg.hu

Hirdetés
karácsony banner 300x600

Legújabb receptek
Hirdetés
Dizájnkonyha Magyarország legújabb online recept magazinja!

Hirdetés
dns központ

Hirdetés

olvass bele a többi cikkbe is!

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Reklámblokkoló észlelve

Észleltük, hogy hirdetésblokkolót használsz.
Kérjük, támogass bennünket a blokkolók letiltásával.