A töltött káposzta egy hagyományos magyar étel, amely savanyú káposztából, darált húsból (általában sertéshús), rizsből és fűszerekből készül. Ez az étel évszázadok óta része a magyar konyhának, különösen ünnepi alkalmakon, például karácsonykor.
Ezért készíts vegán töltött káposztát!
A vegán verzió elkészítése egyre népszerűbb, mivel ez az alternatíva számos előnnyel jár!
Egészségesebb lehetőség: A vegán változat több zöldséget és növényi alapú fehérjét tartalmazhat, ami alacsonyabb telített zsírtartalmat és magasabb rosttartalmat eredményezhet. Ez segíthet az emésztés javításában, a koleszterinszint csökkentésében és a szív egészségének megőrzésében.
Kreatív ízvilág: A vegán töltött káposzta új alapanyagok és fűszerek használatát teszi lehetővé. Hús helyett például gomba, dió, lencse vagy tofu kerülhet a töltelékbe, ami izgalmas, gazdag ízeket és textúrákat hoz létre.
A VEGITAL.HU jóvoltából a Hűtővel ellátott multifunkciós fermentáló készüléküket próbálhattuk ki, amivel növényi- és állati tejből is készíthetünk joghurtot, sajtot, kefirt, vagy tejfölt. Ráadásul még zöldségeket és gyümölcsöket is fermentálhatunk vele!
Környezetbarát: A húsmentes étkezés hozzájárulhat a környezeti terhelés csökkentéséhez, mivel az állattenyésztés jelentős mennyiségű erőforrást igényel (pl. víz, takarmány, föld), és hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásához.
Etikai megfontolások: Sokan választják a vegán étrendet az állatjóléti megfontolások miatt, mivel ezzel elkerülhető az állati eredetű termékek fogyasztása.
A vegán töltött káposzta megtartja az eredeti étel lényegét, de új dimenziókat nyithat az étkezésben, különösen azok számára, akik növényi alapú étrendet követnek, vagy csak egy könnyebb, de mégis hagyományos fogásra vágynak.
Így készítsd el a Vegán töltött káposzta receptet!
A vegán tejfölt házilag is elkészítheted! Ehhez először is kesudióból növényi tejet készítek! A Vegital Növényi italkészítő géppel ehhez mindössze 800 ml vízre, 100 g kesudióra, egy csipet sóra és 30 percre van szükséged! A kesutej elkészítéséhez használjuk a Soymilk funkciót.
Ezután a Vegital Hűtővel ellátott multifunkciós fermentáló készülékük segítségével fermentálom, így máris készen van a saját készítésű, házi vegán tejfölünk! A kihűlt kesutejet helyezzük az edénybe, majd adjunk hozzá egy kanál Fermentáló starter port és egy evőkanál rizslisztet. Keverjük el alaposan, majd a fedőt visszahelyezve Yoghurt funkción 10 óra alatt fermentáljuk.
A vegán töltött káposzta elkészítéséhez a káposztából kivágom a torzsát, majd forrásban lévő, enyhén sós vízbe teszem 8 percre. Ezután kiemelem, és hagyom hűlni. Kb 20 perccel később ennek köszönhetően könnyedén leválasztom a leveleket.
A töltelék elkészítéséhez daraboljuk apróra a gombát, a vöröshagymát és a padlizsánt. Villa segítségével pépesítsük a leszűrt babkonzervet. Adjuk hozzá a rizst, a fűszereket, majd keverjük el. Gyúrjunk belőle kb két evőkanál méretű gombócokat és töltsük be vele a káposzta leveleket.
Ezután állítuk össze! Egy főzőedény aljába helyezzük el a savanyú káposzta felét. Majd tegyük rá szorosan a gombócokat. Ezután szórjuk meg fél tk egész borssal és köménnyel, adjunk hozzá egy babérlevelet, majd jöhet a következő sor savanyú káposzta majd töltelék. A tetejét káposztával zárjuk. Adjunk hozzá még babérlevelet, borsot és köményt, majd öntsük rá a paradicsomlevet.
Öntsük fel annyi vízzel ami ellepi, és fedő alatt közepes lángon főzzük 60 percig. Ha kész tálaljuk vegán tejföllel!
Ha kíváncsi vagy, hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót.
A recept létrejöttét a VEGITAL.HU támogatta!