Az alap elkészítéséhez tegyük egy darálóba a zabpelyhet, a datolyát és a kókuszolajat. A receptben bio kókuszzsírt használtam, ha szilárd állagú melegítsük fel, hogy folyékony legyen.
Daráljuk addig, amíg a datolyát felaprítja a gép. A keveréket öntsük bele egy kb 20 cm átmérőjű tortaformába, majd egyenletesen osszlassuk el és egy pohár segítségével tömörítsük össze. Mehet a hűtőbe, amíg elkészítjük a chia magos réteget.
Ehhez egy kis méretű főzőedénybe mérjük ki a növényi tejet – a receptben mandulatejet használtam – majd adjuk hozzá a chia magot, az édesítőt, a vanília kivonatot és az agar agart. Keverjük el, majd alacsony hőfokon, folyamatos keverés mellett főzzük addig, amíg az agar agar fel nem oldódik és el nem kezd sűrűsödni. Nem kell felforralni.
Ha kész tegyük félre és hagyjuk kihűlni. Amikor már langyos ráönthetjük az alapra és rakjuk vissza a hűtőbe fél órára.
A barackokat megtisztítjuk, felkockázzuk, majd turmixban pürésítjük. Mehet egy edénybe ez is a joghurttal, az agar agarral és az édesítővel. Ezt is keverjük el, majd alacsony hőfokon, folyamatos keverés mellett főzzük addig, amíg az agar agar fel nem oldódik és el nem kezd sűrűsödni. Nem kell felforralni.
Hűtsük ki, majd mikor már a chia magos réteg is megdermedt, óvatosan öntsük rá, egyengessük el és tegyük a hűtőbe 2-3 órára.
A tetejét barack szeletekkel és szárított rózsaszirmokkal díszítettem.
Ha kíváncsi vagy hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!