A kávélikőr egy édes, alkoholos ital, amelyet kávé és különböző szeszes italok, például rum, gin vagy vodka keverésével készítenek.
A kávélikőr fő összetevője a kávé, amely gazdag, aromás ízt kölcsönöz az italnak. A kávé mellett cukor, vanília, és néha más ízesítők, például csokoládé vagy karamell is kerülhet a likőrbe. Az ízvilága édes, selymes, kávés jegyekkel.
A kávélikőrök alkoholtartalma általában 15-30% között mozog, de ez a választott alapszesztől és a készítési módszertől függően változhat.
A kávélikőrt gyakran használják koktélok alapanyagaként, például a White Russian vagy az Espresso Martini készítésekor. Ezen kívül önmagában is fogyasztható, jéggel vagy desszertek, kávék ízesítésére is alkalmas.
Így készíts Vaníliás Kávélikőrt házilag!
A Kávélikőr elkészítéséhez főzzük le a szükséges mennyiségű kávét, majd hagyjuk kihűlni.
A Kávés Panna cotta receptet a gyönyörű D&G Blue Mediterraneo kollekció kotyogósával készítettem el, ami révén a Bialetti és a Dolce&Gabbana együtt ünnepli az olasz kávérituálét.
“Az új Bialetti Dolce&Gabbana kollekció a fehér tisztaságát és a kék intenzitását tükrözi, érzékszervi utazásra viszi az elmét, ahol az illatok, hangok és érzések ismerős és gyengéd esztétikában találkoznak.
Tisztelet a Földközi-tenger művészi mesterségei, tájai és egyedi színei előtt, a kávérituálét a stílus ünnepévé változtatva.”
A cukorból és a vízből készítsünk cukorszirupot. A vizet mérjük ki, tegyük egy főzőedénybe és adjuk hozzá a cukrot. Közepes hőfokon forráspontig melegítsük, majd főzzük további 5 percig. Ezután tegyük félre és hagyjuk kihűlni. A leírt mennyiségből kb. 200 ml cukorszirupot kapunk.
A recept elkészítéséhez használhatunk gint, rumot vagy vodkát is. Azonban ezek közül ízesítetlen változatot válasszunk.
A vanília rudat hozzában vágjuk be, majd kaparjuk ki a belsejét. Tegyük egy üvegbe, majd öntsük hozzá a gint, a cukorszirupot és a kávét. Keverjük el és hagyjuk egy napig állni.
Másnap szűrjük át, hogy eltávolítsuk belőle a vanília darabokat. Ezután légmentesen lezárva hónapokig eláll.
Ha kíváncsi vagy, hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!
A recept létrejöttét a Bialetti Magyarország támogatta.