A túrógombóc egy hagyományos magyar desszert.
Ez a desszert gyakran tálalva van porcukorral, lekvárral vagy tejföllel, ami még gazdagabbá teszi az ízélményt. A túrógombóc nemcsak otthonokban, hanem éttermekben is népszerű, és a magyar konyha reprezentatív ételei közé tartozik.
A túrógombóc készítésének hagyománya mélyen gyökerezik a magyar gasztronómiában. Régen a túrógombócot főleg ünnepi alkalmakkor, például karácsonykor vagy húsvétkor készítették, de mára már az év bármely szakában előfordulhat az asztalon.
A túrógombóc elkészítéséhez villával összetörjük a túrót. Ezután hozzáadjuk a cukrot, a búzadarát és a citrom levét. Ha szeretnénk adhatunk hozzá kezeletlen reszelt citrom héjat is. Alaposan keverjük el.
Ezután adjuk hozzá a tojásokat is. Ha sikerült jól elkeverni, fedjük le és pihentessük hűtőben 30-60 percet. Ha letelt az idő formázzunk belőle egyforma méretű gombócokat.
Egy főzőedényben tegyünk fel vizet. Amikor már forr, tegyük bele a gombócokat. Amikor feljönnek a víz tetejére, főzzük további 2-3 percig őket. Ezután szedjük ki a vízből. Egy seprenyőben pirítsuk meg a zsemlemorzsát folyamatos kevergetés mellett.
Amikor már szép aranybarna, tegyük bele a gombócokat és forgassuk meg benne. A porcukrot szitáljuk át, adjuk a tejfölhöz, majd keverjük el alaposan.
Ha kíváncsi vagy hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!