A lisztet, a cukrot és a sót egy edénybe kimérem és elkeverem. A tejet langyosra melegítem, hozzáadom a liszthez az élesztővel együtt.
Körülbelül 5-6 percig dagasztom, amikor a tészta már kezd összeállni, majd hozzáadok 30 g szobahőmérsékletű felkockázott vajat. Majd tovább dagasztom 10 percig.
Amikor a tészta szépen összeállt, cipót formázok belőle majd lefedve 60 percig kelesztem.
A nyújtásról most is készítettem egy rövid videót az insta oldalamra, amit megtalálsz az oldalomon az IGTV videók között.
A tésztát kiveszem a tálból, lelapogatom majd téglalap alakúra nyújtom, kb fél ujjnyi vastagon.
A tésztát megkenem a maradék 35 g szobahőmérsékletű vajjal. Érdemes már a hozzávalók kimérésekor kint hagyni, hogy könnyen kenhető legyen.
A tésztát ezután képzeletben elharmadolom, előbb az egyik szélét hajtom be középre, majd arra rá a másikat. Ezután nyújtok rajta párat hosszában.
A tésztát ekkor négy részre vágom hosszában, ezeket a hosszú “szálakat” fogjuk feltekerni. A tésztát egyesével fogjuk közre az ujjainkkal, tekerjük körbe, majd a végén keresztbe is, mintha egy csomót kötnénk.
A kész briósokat tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, fedjük le és kelesszük még 60 percig. Ha letelt az idő kenjük meg a tetejét kevés laktózmentes tejjel, majd szórjuk meg vaníliás cukorral.
A sütőt melegítsük elő 170 C fokra majd süssük a tésztákat 15 percig. Hagyjuk kihűlni és készen is van.