spenóttal és dióval mézen pirítva
Hozzávalók a tésztához:
300 g liszt
3 L-es méretű tojás
½ tk só
Hozzávalók a töltelékhez:
250 g Rögös Túró
100 g bacon
50 g spenót
2 gerezd fokhagyma
1 tk méz
½ tk bors
½ tk só
Hozzávalók a készre sütéshez:
40 g vaj
50 g dió
10 levél bazsalikom
1 ek méz
só, bors ízlés szerint
A lisztet mérjük ki, öntsük egy halomba, majd a közepén az ujjaink segítségével alakítsunk ki egy mélyedést, mintha egy vulkánt szeretnénk megformázni.
Üssük a tojásokat a mélyedésbe és enyhén sózzuk meg. Adhatunk hozzá egy kis olívaolajat is.
Egy villa segítségével kezdjük el kikeverni először csak a tojást, majd szépen apránként adagoljuk hozzá a lisztet és keverjük simára. Amikor már a liszt javát hozzákevertük a tojáshoz, kezdjük el kézzel összedolgozni a tésztát.
Ne sajnáljuk rá az időt, gyúrjuk mindaddig, amíg szép egynemű tésztát nem kapunk. Ez kb. 8-10 percet vesz igénybe. Ezután a tésztát csomagoljuk be, majd hagyjuk 30 percet pihenni.
Amíg a tészta pihen, készítsük el a tölteléket. A bacont kockázzuk fel és kevés olívaolajon pirítsuk meg. Adjuk hozzá 2 gerezd zúzott fokhagymát és a spenótot (Fagyasztott spenótot használtam a receptben, de friss spenóttal is elkészíthetjük.)
Pirítsuk kb. 5 percig. Tegyük félre és hagyjuk kihűlni.
Amikor már kihűlt, keverjük el a Rögös Túróval, sózzuk, borsozzuk és adjunk hozzá 1 tk mézet is.
A tésztát osszuk két részre és nyújtsuk ki nagyjából 2 mm vastagságúra. A nyújtás során fel-le irányba nyújtsuk a tésztát.
A töltelékből dió nagyságú gombócokat gyúrunk és helyezzük el egymástól kb. 3 cm távolságban. Ha minden tölteléket elkészítettünk, kenjük le vízzel a széleket és a választó vonalakat, hogy a tészta összetapadjon és ne nyíljon szét főzés közben.
Helyezzük rá a felső tésztalapot és óvatosan nyomkodjuk össze. Figyeljünk rá, hogy a töltelék körül a tészta ne legyen levegős. A daraboláshoz használhatunk kést, pizza- vagy derelyevágót, ha négyzetes alakot szeretnénk. De készíthetünk kör alakú raviolikat is, ehhez egy pogácsa szaggató vagy egy megfelelő méretű pohár is a segítségünkre lehet. Kb 5 centiméteres átmérőt válasszunk.
Ha ezzel megvagyunk az ujjunkkal is tapogassuk össze a széleket, majd tegyük a már betöltött raviolikat egy tiszta konyharuhára.
Forraljunk fel kb 4-5 liter vizet, sózzuk meg. Amikor már lobog a víz, adjuk hozzá a raviolikat és főzzük nagyjából 8 percig.
Szűrjül le és tegyük félre.
A vajat egy serpenyőben olvasszuk meg. Adjuk hozzá a durvára vágott diót, a mézet, a bazsalikom leveleket, sót és borsot. Pirítsuk pár percig, vigyázzunk, hogy a vaj és a dió ne égjen meg.
Adjuk hozzá a raviolikat és percenként átforgatva, pirítsuk kb 5 percig.
Tálaljuk friss Rögös Túróval megszórva.
Ha kíváncsi vagy hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!
A recept létrejöttét a Rögös Túró támogatta.