Hirdetés
Mik a fitorutinensek?

Miért hasznosak a fitonutriensek?

Fito.. mik? Talán még nem hallottál a fitorutinensekről, pedig nagyon hasznos kis vegyület csoport, és kiemelt szerepet játszanak a szervezet egészségének megőrzése érdekében.

A cikkben megmutatjuk, hogy tulajdonképpen mik is ezek, valamint azt, hogy milyen csoportjaik vannak, miben találhatóak meg, és milyen előnyökkel jár a fogyasztásuk.

Csapjunk is bele!

 

Szóval akkor mégis mik azok a fitonutriensek?

A fitonutriensek a növények által termelt természetes vegyi anyagok, amelyek egészségesen tartják a növényeket, és megvédik őket a rovaroktól, valamint a naptól.

Megtalálhatók többek között a következőkben:

  • gyümölcsökben
  • zöldségekben
  • teljes kiőrlésű gabonafélékben
  • teában
  • diófélékben
  • valamint a hüvelyesekben, például babban.

 

A fitonutriensek antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkeznek, így mindenképp érdemes fogyasztani őket. 

 

Egészséges ételek, fitoruninensek

 

A fitonutriensek csoportosítása és előnyei

Maga a szó egy gyűjtőfogalom, amely több, hasznos vegyületet is takar. 

 

Karotinoidok

A karotinoidok a növényekben található pigmentek, amelyek a zöldségek és gyümölcsök élénk színárnyalataiért felelősek. Több mint 600 karotinoid létezik, amiket külső forrásból kell fedeznünk. 

 

Néhány ismertebb karotinoid típus például egyébként:

  • az alfa-karotin
  • a béta-karotin
  • a béta-kriptoxantin
  • a lutein
  • a likopin
  • és a zeaxantin. 

 

A karotinoidok antioxidánsként működnek, és némelyikük A-vitaminná alakul át. Ráadásul támogatják az immunrendszer működését, a szem egészségét, és csökkenthetik a daganatok kialakulásának kockázatát is. 

 

A karotinoidokban gazdag ételek tipikusan piros, illetve narancssárga színűek, mint:

  • a sütőtök
  • a sárgarépa
  • a paradicsom
  • vagy a narancs. 

 

A hat leggyakoribb karotinoid közül kettő – a lutein és a zeaxantin – a retinában található, és tanulmányok szerint 43 százalékkal csökkentheti a makuladegeneráció kialakulásának kockázatát.

 

Ellagsav

Az ellagsav egy olyan fitokémiai anyag, amely csökkentheti a koleszterinszintet, valamint a rák kialakulásának kockázatát; ezenkívül ismert antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással is bír.

 

Az ellegsavban gazdag élelmiszerek a következők: 

  • málna (ebben található a legtöbb ebből a típusú vegyületből)
  • eper
  • szeder
  • szőlő
  • gránátalma
  • dió
  • pekándió

 

Rezveratrol

A rezveratrol elsősorban a szőlőben – pontosabban a szőlő héjában – és (figyelem) a borban található. Ez a vegyület támogatja a szív- és érrendszeri, valamint a kognitív egészséget is, hiszen fokozza az agy vérellátását is.

 

A rezveratrol olyan élelmiszerekben található meg, mint:

  • a földimogyoró
  • a pisztácia
  • az eper
  • az áfonya
  • vagy az étcsokoládé.

 

Flavonoidok

A flavonoidokról már biztosan te is sokat hallottál, ezek alkotják a fitonutriensek egyik legnagyobb csoportját. 

A vegyület kiváló antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. 

 

Azonban a flavonoidoknak további, számos alcsoportja létezik:

  • a flavonok
  • az antociánok
  • a flavanonok
  • az izoflavonok
  • a flavonolok. 

 

Amennyiben flavonoidokban gazdag élelmiszereket akarsz fogyasztani, úgy a következőket kell keresned: 

  • zöld tea
  • alma
  • hagyma
  • kávé
  • grapefruit
  • hüvelyesek
  • gyömbér.

 

Fitoösztrogének

A fitoösztrogénekről már írtunk korábban: ezek a vegyületek segíthetnek megelőzni a  szívbetegségeket és a csontritkulást is. Azonban túl sokat nem érdemes fogyasztani belőlük, hiszen túlságosan megnőhet a szervezet ösztrogén szintje, ami – pláne férfiként – nem túl szerencsés. 

A fitoösztrogén kvázi utánozza az ösztrogén hormont a szervezetben, ami a nőknek előnyös lehet a menopauza olyan tüneteinek enyhítésében, mint többek között a hőhullámok. 

Bizonyos tanulmányok azonban kimutatták, hogy a fitoösztrogének megzavarhatják a hormonműködést.

 

A fitoösztrogén vegyületekben gazdag élelmiszerek közé tartoznak a következők:

  • szója (ebben található a legtöbb fitoösztrogén, így csak módjával érdemes fogyasztani)
  • brokkoli
  • narancs
  • sárgarépa
  • kávé
  • hüvelyesek. 

 

Glükozinolátok

A glükozinolátok elsősorban a keresztesvirágú zöldségekben található vegyületek és többek között segítenek a gyulladás, az anyagcsere-funkciók és a stresszreakciók szabályozásában. 

 

A glükozinolátokban gazdag élelmiszerek például:

  • a brokkoli
  • a karfiol
  • a kelbimbó
  • és a káposzta.

 

Ahogy látod, nem hiába hangoztatják, hogy minél színesebben étkezel, az annál egészségesebb. Érdemes odafigyelni arra, hogy hetente legalább 2-3 alkalommal, akár párolva, akár saláta formájában vagy desszertként találj magadnak olyan zöldséget, gyümölcsöt ami fitonutriensekben gazdag. 

 

Szerző: Horváth Tomi

Hirdetés
karácsony banner 300x600

Legújabb receptek
Hirdetés
Dizájnkonyha Magyarország legújabb online recept magazinja!

Hirdetés
dns központ

Hirdetés

olvass bele a többi cikkbe is!

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Reklámblokkoló észlelve

Észleltük, hogy hirdetésblokkolót használsz.
Kérjük, támogass bennünket a blokkolók letiltásával.