Fito.. mik? Talán még nem hallottál a fitorutinensekről, pedig nagyon hasznos kis vegyület csoport, és kiemelt szerepet játszanak a szervezet egészségének megőrzése érdekében.
A cikkben megmutatjuk, hogy tulajdonképpen mik is ezek, valamint azt, hogy milyen csoportjaik vannak, miben találhatóak meg, és milyen előnyökkel jár a fogyasztásuk.
Csapjunk is bele!
Szóval akkor mégis mik azok a fitonutriensek?
A fitonutriensek a növények által termelt természetes vegyi anyagok, amelyek egészségesen tartják a növényeket, és megvédik őket a rovaroktól, valamint a naptól.
Megtalálhatók többek között a következőkben:
- gyümölcsökben
- zöldségekben
- teljes kiőrlésű gabonafélékben
- teában
- diófélékben
- valamint a hüvelyesekben, például babban.
A fitonutriensek antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkeznek, így mindenképp érdemes fogyasztani őket.
A fitonutriensek csoportosítása és előnyei
Maga a szó egy gyűjtőfogalom, amely több, hasznos vegyületet is takar.
Karotinoidok
A karotinoidok a növényekben található pigmentek, amelyek a zöldségek és gyümölcsök élénk színárnyalataiért felelősek. Több mint 600 karotinoid létezik, amiket külső forrásból kell fedeznünk.
Néhány ismertebb karotinoid típus például egyébként:
- az alfa-karotin
- a béta-karotin
- a béta-kriptoxantin
- a lutein
- a likopin
- és a zeaxantin.
A karotinoidok antioxidánsként működnek, és némelyikük A-vitaminná alakul át. Ráadásul támogatják az immunrendszer működését, a szem egészségét, és csökkenthetik a daganatok kialakulásának kockázatát is.
A karotinoidokban gazdag ételek tipikusan piros, illetve narancssárga színűek, mint:
- a sütőtök
- a sárgarépa
- a paradicsom
- vagy a narancs.
A hat leggyakoribb karotinoid közül kettő – a lutein és a zeaxantin – a retinában található, és tanulmányok szerint 43 százalékkal csökkentheti a makuladegeneráció kialakulásának kockázatát.
Ellagsav
Az ellagsav egy olyan fitokémiai anyag, amely csökkentheti a koleszterinszintet, valamint a rák kialakulásának kockázatát; ezenkívül ismert antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással is bír.
Az ellegsavban gazdag élelmiszerek a következők:
- málna (ebben található a legtöbb ebből a típusú vegyületből)
- eper
- szeder
- szőlő
- gránátalma
- dió
- pekándió
Rezveratrol
A rezveratrol elsősorban a szőlőben – pontosabban a szőlő héjában – és (figyelem) a borban található. Ez a vegyület támogatja a szív- és érrendszeri, valamint a kognitív egészséget is, hiszen fokozza az agy vérellátását is.
A rezveratrol olyan élelmiszerekben található meg, mint:
- a földimogyoró
- a pisztácia
- az eper
- az áfonya
- vagy az étcsokoládé.
Flavonoidok
A flavonoidokról már biztosan te is sokat hallottál, ezek alkotják a fitonutriensek egyik legnagyobb csoportját.
A vegyület kiváló antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik.
Azonban a flavonoidoknak további, számos alcsoportja létezik:
- a flavonok
- az antociánok
- a flavanonok
- az izoflavonok
- a flavonolok.
Amennyiben flavonoidokban gazdag élelmiszereket akarsz fogyasztani, úgy a következőket kell keresned:
- zöld tea
- alma
- hagyma
- kávé
- grapefruit
- hüvelyesek
- gyömbér.
Fitoösztrogének
A fitoösztrogénekről már írtunk korábban: ezek a vegyületek segíthetnek megelőzni a szívbetegségeket és a csontritkulást is. Azonban túl sokat nem érdemes fogyasztani belőlük, hiszen túlságosan megnőhet a szervezet ösztrogén szintje, ami – pláne férfiként – nem túl szerencsés.
A fitoösztrogén kvázi utánozza az ösztrogén hormont a szervezetben, ami a nőknek előnyös lehet a menopauza olyan tüneteinek enyhítésében, mint többek között a hőhullámok.
Bizonyos tanulmányok azonban kimutatták, hogy a fitoösztrogének megzavarhatják a hormonműködést.
A fitoösztrogén vegyületekben gazdag élelmiszerek közé tartoznak a következők:
- szója (ebben található a legtöbb fitoösztrogén, így csak módjával érdemes fogyasztani)
- brokkoli
- narancs
- sárgarépa
- kávé
- hüvelyesek.
Glükozinolátok
A glükozinolátok elsősorban a keresztesvirágú zöldségekben található vegyületek és többek között segítenek a gyulladás, az anyagcsere-funkciók és a stresszreakciók szabályozásában.
A glükozinolátokban gazdag élelmiszerek például:
- a brokkoli
- a karfiol
- a kelbimbó
- és a káposzta.
Ahogy látod, nem hiába hangoztatják, hogy minél színesebben étkezel, az annál egészségesebb. Érdemes odafigyelni arra, hogy hetente legalább 2-3 alkalommal, akár párolva, akár saláta formájában vagy desszertként találj magadnak olyan zöldséget, gyümölcsöt ami fitonutriensekben gazdag.
Szerző: Horváth Tomi