A fekete bors az egyik legrégebben használt fűszer a világon, és számos nemzetiségi konyha alapvető hozzávalója.
Íze: Intenzív, csípős ízű, amely a benne lévő piperin nevű vegyületnek köszönhető.
Aroma: Földes, meleg és kissé citrusos illatú.
A fekete, zöld, rózsaszínű és fehér bors mind ugyanazon a növényen terem, amely a Piper nigrum nevű borscserje. A borsok színe és íze attól függ, hogy mikor szedik le őket és hogyan dolgozzák fel. A fekete borsot az éretlen, zöld bogyókból szüretelik, amelyeket erjesztenek, majd napon szárítanak.
A recept elkészítéséhez az Ízmester Feketeborsot használtam, ami sokféleképpen használható húsok, levesek, szószok, húslevesek, pácok és sajtok ízesítésére.
Használatával a mindennapi ételek enyhén fűszeres utóízt és kellemes aromát kapnak. Az egész fekete borsot főzés közben érdemes az ételhez adni, mivel a borsszemek fokozatosan engedik ki finom ízüket és aromájukat, gazdagítva ezzel az étel ízvilágát.
Így készítsd el a Mézes – Chilis Retek savanyúságot!
A recept elkészítéséhez először is forró vízben fertőtlenítsük az üvegeket. Ezután hagyjuk őket megszáradni.
A retkek levelét távolítsuk el, majd vágjuk le a tetejét és az alját. Ezután vékony szeletekben karikázzuk fel.
A fokhagymát tisztítsuk meg és a gerezdeket szintén szeleteljük fel vékonyan. Az oregánót mossuk meg és készítsük elő a hozzávalókat.
A vizet forraljuk fel, majd adjuk hozzá a mézet, a sót, a chilit és az almaborecetet. Keverjük el alaposan, amíg a méz fel nem oldódik.
A retek szeletekkel félig töltsük meg az üveget, majd adjunk hozzá pár szelet fokhagymát, fél teáskanál egész borsot és egy szál oregánót. Majd töltsük meg retek szeletekkel teljesen az üveget, a tetejére pedig kerüljön még pár szelet fokhagyma és egy kevés fekete bors is.
Végezzük el ezeket a lépéseket mind a négy üvegen, majd öntsük fel a forró vizes keverékkel, hogy teljesen ellepje.
Tekerjük rá jó szorosan a kupakokat, majd hagyjuk a konyhapulton kihűlni. Ezután mehet is a hűtőbe, adjunk neki 1-2 napot, hogy összeérjenek az ízek. Felbontás után 1 héten belül érdemes elfogyasztani.
A recept létrejöttét az ÍZMESTER támogatta!
Ha kíváncsi vagy, hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!