A káposzta az egyik legváltozatosabb és legelterjedtebb zöldség a világon. Gazdag tápanyagokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, ráadásul számtalan módon felhasználható a konyhában. Ebben a cikkben bemutatjuk a legnépszerűbb káposztafajtákat, azok egyedi tulajdonságait, szezonjukat és felhasználási módjaikat.
Fejes káposzta
A fejes káposzta a leggyakoribb és legismertebb káposztafajta. Kerek vagy lapos fejű, levelei szorosan egymáshoz simulnak. Színe lehet zöld vagy fehér, íze enyhe és kissé édeskés.
A fejes káposzta alapvető hozzávalója a magyar konyhának. Használják töltött káposztához, székelykáposztához, savanyúságokhoz és salátákhoz. Nyersen is fogyasztható, például coleslaw salátában.
Leginkább ősztől tavaszig érhető el frissen, de egész évben kapható tárolt formában. Rendkívül gazdag C-vitaminban és rostokban, így hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez és az emésztés javításához.
Lilakáposzta
A lilakáposzta mély lilás színéről ismerhető fel, amely az antocián nevű antioxidáns jelenlétének köszönhető. Íze kissé erőteljesebb a fejes káposztánál.
Gyakran használják salátákban, párolva köretként húsételek mellé, vagy savanyúságként. Különösen népszerű a német és osztrák konyhában. Ősszel és télen van a fő szezonja, de egész évben elérhető.
Magas antioxidáns tartalma miatt segít a sejtek védelmében és az öregedési folyamatok lassításában.
Kelkáposzta
A kelkáposzta levelei fodrosak, sötétzöldek és lazábban állnak, mint a fejes káposztáé. Íze kissé földesebb és intenzívebb. Ideális levesekhez, például kelkáposzta-főzelékhez, rakott ételekhez és pörköltekhez. Párolva vagy sütve is kiváló köret.
Leginkább őszi és téli zöldség, de tavaszig is frissen kapható. Kiemelkedően magas A- és C-vitamin tartalma van, valamint gazdag vasban és kalciumban.
Kínai kel
Hosszúkás, lazán összeálló levelek jellemzik, színe világoszöld. Íze lágy és enyhén édeskés. Alapvető összetevője az ázsiai konyhának. Használják stir-fry ételekben, levesekben és salátákban. A koreai kimchi fő alapanyaga.
Ősztől tavaszig frissen kapható. Alacsony kalóriatartalmú, de gazdag rostokban és K-vitaminban.
Kelbimbó
Apró, gömbölyű fejű zöldségek, amelyek egy vastag szár oldalán nőnek. Ízük kissé dióra emlékeztető, enyhén kesernyés. Leggyakrabban köretként fogyasztják, párolva, sütve vagy pirítva. Jól illik húsételek mellé, de krémleves is készíthető belőle.
Őszi és téli hónapokban a legfrissebb. Magas C- és K-vitamin tartalmú, és antioxidánsokban gazdag.
Karalábé
A karalábé egyedülálló abban, hogy a megvastagodott szárát fogyasztjuk. Színe lehet világoszöld vagy lila, húsa ropogós és édeskés. Nyersen salátákban, vagy mártogatósként fogyasztják. Főzve levesekben, pürékben és rakott ételekben is megállja a helyét.
Tavasztól őszig frissen elérhető. Jó forrása a rostoknak, C-vitaminnak és káliumnak.
Pak choi
Kínai eredetű káposztaféle, amelynek fehér szára és sötétzöld levelei vannak. Íze enyhe és kissé mustáros. Gyakran használják ázsiai ételekben, stir-fry-ban, levesekben és párolva köretként.
Egész évben kapható, de tavasztól őszig a legfrissebb. Alacsony kalóriatartalmú, magas A-, C- és K-vitaminban.
Savoy káposzta
Hasonlít a kelkáposztához, de levelei még fodrosabbak és vastagabbak. Színe sötétzöld, íze gazdag és édeskés. Ideális töltött káposztához, levesekhez és párolva köretként. A levelek rugalmassága miatt könnyen tölthető.
Őszi és téli hónapokban friss. Magas antioxidáns tartalma segíti az immunrendszer működését.
A káposztafélék sokszínűsége lehetővé teszi, hogy változatos és egészséges ételeket készítsünk belőlük. Akár hagyományos magyar ételekről, akár nemzetközi fogásokról van szó, a káposzta mindig kiváló választás.