A Mátrai borzaska egy hagyományos magyar étel, amely a Mátra régióból származik. Az étel alapja általában sertés- vagy csirkemell szelet, amit krumplis panírba forgatnak.
A Mátrai borzaska tetejére gyakran tejfölös-fokhagymás szószt és reszelt sajtot tesznek. Köretként általában sült krumplit, rizst vagy friss salátát kínálnak mellé.
A Mátrai borzaska nevét a “borzas” szóból kapta, amely “kócos” vagy “borzas” jelentéssel bír, utalva az étel reszelt burgonyával borított, jellegzetes megjelenésére.
Néhány receptben a reszelt burgonyába különféle fűszereket, például fokhagymát, petrezselymet vagy pirospaprikát kevernek, hogy még intenzívebb ízt érjenek el. Vannak, akik a hús helyett zöldségeket, például cukkinit vagy padlizsánt használnak, így vegetáriánus változatot készítenek.
Ez a fogás gazdag ízvilágú és laktató, kedvelt választás a magyar konyha kedvelői között.
Így készítsd el a Mátrai borzaska receptet!
A recept elkészítéséhez hámozzuk meg a burgonyát, majd a nagy lyukú sajtreszelőn reszeljük le. Sózzuk meg, keverjük el és hagyjuk állni kb. 15 percig.
A húst szeleteljük kisujjnyi vastagra, majd klopfoljuk mindkét oldalát. Oldalanként sózzuk, borsozzuk.
A krumplit nyomkodjuk ki, hogy a felesleges nedvességtől megszabaduljunk. Adjuk hozzá a tojásokat, sót, borsot és fokhagymát, majd a lisztet is. Keverjük el alaposan.
Egy lapos tányérba szórjuk a lisztet, majd forgassuk meg benne a húsokat. Ezután tegyük a krumplis bundába és a kezünk segítségével tapogassuk rá a bundát.
Az Ízmester szárított fokhagyma kellemes ízt kölcsönöz az ételeknek, így kiválóan alkalmas mind hagyományos, mind modern fogásokhoz. A szárított fokhagymát gyakran előnyösebb szószokban, mártásokban és pácokban használni, mivel könnyebben elkeveredik.
Egy serpenyőben hevítsük fel az olajat, majd süssük benne a hússzeleteket közepes hőfokon, oldalanként 2-4 percig, amíg aranybarna nem lesz. Ha kész tegyük papírtörlőre, hogy leitassuk róla a felesleges olajat.
Ha mindegyik szeletet kisütöttük, tegyük sütőpapírral bélelt tepsire. A tejfölt keverjük el a sóval és a zúzott fokhagymával, majd kanalazzuk a húsokra és kenjük meg vele a tetejét.
Ezután a sajtot reszeljük le és tegyük a tejfölre. A sütőt melegítsük elő grill beállításon 200 C fokra. Majd süssük a húsokat 3-5 percig, amíg a sajt megolvad a tetején.
A recept létrejöttét az ÍZMESTER támogatta!
Ha kíváncsi vagy, hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!