Hirdetés
Mátrai Borzaska

Mátrai Borzaska

A recept támogatója:

ízmester logo

A Mátrai borzaska egy hagyományos magyar étel, amely a Mátra régióból származik. Az étel alapja általában sertés- vagy csirkemell szelet, amit krumplis panírba forgatnak.

A Mátrai borzaska tetejére gyakran tejfölös-fokhagymás szószt és reszelt sajtot tesznek. Köretként általában sült krumplit, rizst vagy friss salátát kínálnak mellé.

Mátrai borzaska recept

A Mátrai borzaska nevét a “borzas” szóból kapta, amely “kócos” vagy “borzas” jelentéssel bír, utalva az étel reszelt burgonyával borított, jellegzetes megjelenésére.

Néhány receptben a reszelt burgonyába különféle fűszereket, például fokhagymát, petrezselymet vagy pirospaprikát kevernek, hogy még intenzívebb ízt érjenek el. Vannak, akik a hús helyett zöldségeket, például cukkinit vagy padlizsánt használnak, így vegetáriánus változatot készítenek.

Ez a fogás gazdag ízvilágú és laktató, kedvelt választás a magyar konyha kedvelői között.

 

Így készítsd el a Mátrai borzaska receptet!

A recept elkészítéséhez hámozzuk meg a burgonyát, majd a nagy lyukú sajtreszelőn reszeljük le. Sózzuk meg, keverjük el és hagyjuk állni kb. 15 percig.

A húst szeleteljük kisujjnyi vastagra, majd klopfoljuk mindkét oldalát. Oldalanként sózzuk, borsozzuk.

A krumplit nyomkodjuk ki, hogy a felesleges nedvességtől megszabaduljunk. Adjuk hozzá a tojásokat, sót, borsot és fokhagymát, majd a lisztet is. Keverjük el alaposan.

Mátrai borzaska recept

Egy lapos tányérba szórjuk a lisztet, majd forgassuk meg benne a húsokat. Ezután tegyük a krumplis bundába és a kezünk segítségével tapogassuk rá a bundát.

Az Ízmester szárított fokhagyma kellemes ízt kölcsönöz az ételeknek, így kiválóan alkalmas mind hagyományos, mind modern fogásokhoz. A szárított fokhagymát gyakran előnyösebb szószokban, mártásokban és pácokban használni, mivel könnyebben elkeveredik.

Mátrai Borzaska

Egy serpenyőben hevítsük fel az olajat, majd süssük benne a hússzeleteket közepes hőfokon, oldalanként 2-4 percig, amíg aranybarna nem lesz. Ha kész tegyük papírtörlőre, hogy leitassuk róla a felesleges olajat.

Ha mindegyik szeletet kisütöttük, tegyük sütőpapírral bélelt tepsire. A tejfölt keverjük el a sóval és a zúzott fokhagymával, majd kanalazzuk a húsokra és kenjük meg vele a tetejét.

Ezután a sajtot reszeljük le és tegyük a tejfölre. A sütőt melegítsük elő grill beállításon 200 C fokra. Majd süssük a húsokat 3-5 percig, amíg a sajt megolvad a tetején.

A recept létrejöttét az ÍZMESTER támogatta!

Ha kíváncsi vagy, hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Dizájnkonyha (@dizajnkonyha) által megosztott bejegyzés

TUDTAD?

Ha nem rajongsz a fokhagyma erős, jellegzetes ízéért, szárított formában használva enyhébb, mint a friss változat.

A recept támogatója:

ízmester logo

Hozzávalók

Hozzávalók:

  • 800 g sertés karaj
  • 50 g finomliszt
  • 1 liter napraforgó olaj
  • 200 g edami sajt
  • 200 g tejföl
  • 3 gerezd fokhagyma
  • ¼ tk só

 

Hozzávalók a bundához:

  • 700 g burgonya
  • 135 g liszt
  • 3 tojás
  • ½ tk fokhagyma granulátum
  • ¼ tk őrölt feketebors
  • ½ tk só
Hirdetés
Az ország legújabb gasztro- és recept magazinja!

Legnépszerűbb cikkek
Hirdetés
Kövesd a Dizájnkonyha recepteket a Youtubeon!

Hirdetés
dns központ

Hozzávalók:

  • 800 g sertés karaj
  • 50 g finomliszt
  • 1 liter napraforgó olaj
  • 200 g edami sajt
  • 200 g tejföl
  • 3 gerezd fokhagyma
  • ¼ tk só

 

Hozzávalók a bundához:

  • 700 g burgonya
  • 135 g liszt
  • 3 tojás
  • ½ tk fokhagyma granulátum
  • ¼ tk őrölt feketebors
  • ½ tk só
Hirdetés
fenntartható vásártér dizájnkonyha

próbáld ki a többi receptünket is!

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Reklámblokkoló észlelve

Észleltük, hogy hirdetésblokkolót használsz.
Kérjük, támogass bennünket a blokkolók letiltásával.