A panna cotta egy népszerű olasz desszert, amit tejszínből, cukorból és zselatinból készítenek. Az étel neve szó szerint “főtt tejszínt” jelent, és az Észak-Olaszországból, Piemont régiójából származik.
A panna cotta selymes textúrája és finom íze miatt sokak kedvence, és általában egyszerűen, de elegánsan tálalják.
Tejszín: A desszert alapja, amely krémes és gazdag ízt biztosít.
Cukor: Édesítő szerként használják.
Zselatin: Segít megdermeszteni a tejszínt, így szilárd, de mégis krémes állagú lesz.
Vanília: Gyakran adják hozzá, hogy fokozza az ízét, de más ízesítőkkel is variálható, mint például kávéval, csokoládéval vagy különböző gyümölcsökkel.
Panna cotta variációk
A panna cotta sokféle ízesítéssel elkészíthető!
Csokoládés panna cotta: Kakaóport vagy olvasztott csokoládét adnak a tejszínhez.
Kávés panna cotta: Erős kávéval ízesítik a tejszínt.
Citrusos panna cotta: Narancs vagy citromhéjjal, illetve levével ízesítik.
Így készítsd el a Kávés panna cotta desszertet!
A panna cotta elkészítéséhez a hideg vízbe áztassuk be a zselatin lapokat és tegyük félre 10-15 percre. Egy főzőedénybe mérjük ki a habtejszínt, a cukrot, a kávét és a vanília kivonatot és tegyük fel főni közepes hőfokon.
Nagyjából 70 C fokra kell felhevíteni, vagyis figyeljünk rá, hogy ne forraljuk fel.
Ha elértük a kívánt hőfokot, a cukor felolvadt és enyhén gőzölög, húzzuk le a főzőlapról. A zselatinból nyomkodjuk ki a vizet és adjuk a rugalmas zselatin lapokat a meleg tejszínes keverékhez. Keverjük addig, amíg fel nem olvad benne.
A Kávés Panna cotta receptet a gyönyörű D&G Blue Mediterraneo kollekció kotyogósával készítettem el, ami révén a Bialetti és a Dolce&Gabbana együtt ünnepli az olasz kávérituálét.
“Az új Bialetti Dolce&Gabbana kollekció a fehér tisztaságát és a kék intenzitását tükrözi, érzékszervi utazásra viszi az elmét, ahol az illatok, hangok és érzések ismerős és gyengéd esztétikában találkoznak.
Tisztelet a Földközi-tenger művészi mesterségei, tájai és egyedi színei előtt, a kávérituálét a stílus ünnepévé változtatva.”
Töltsük tálkákba és tegyük hűtőbe 2-3 órára, amíg meg nem szilárdul. Tálaláshoz reszeljünk rá étcsokoládét!
Ha kíváncsi vagy, hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!
A recept létrejöttét a Bialetti Magyarország támogatta.